"El turment de Gaza i els crims d'Israel són la nostra responsabilitat", - Noam Chomsky

- A les tres de la matinada del 9 de juliol, enmig del més recent exercici de la barbàrie israeliana, vaig rebre la trucada telefònica d'un jove periodista palestí a Gaza. Al fons podia... escoltar els crits del seu fill petit enmig de les explosions i el rugir dels jets que disparaven contra qualsevol civil que es mogués, i també contra les cases.


Aquest jove acabava de veure esclatar pels aires a un amic seu, que circulava en un vehicle clarament marcat com de premsa. Arribava a escoltar els crits que provenien de la casa veïna, després de l'explosió, però no va poder sortir per por a convertir-se en blanc.

Es tracta d'un barri tranquil. No hi ha objectius militars... a excepció dels palestins, que són el blanc de la maquinària d'alta tecnologia que Israel posseeix gràcies a que els Estats Units els la proporciona.

El meu amic em va dir que el 70 per cent de les ambulàncies van ser destruïdes, i que de tots els morts i ferits prop de dos terços són dones i nens. Molt pocs activistes de Hamàs han estat víctimes dels bombardejos. Sempre són les víctimes acostumades.

És important entendre el que és la vida a Gaza quan Israel es comporta de manera moderada entre una crisi i una altra. Una bona representació d'això la va reportar el representant de l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats, Mads Gilbert, el valent físic expert de nacionalitat noruega, que ha treballat molt temps a Gaza i va viure la cruel i assassina operació 'Plom endurit'. En tots els aspectes, la situació és desastrosa.

Només pel que fa als nens, Gilbert reporta: "Els nens palestins a Gaza pateixen immensament. Gran quantitat pateix desnutrició per les condicions imposades pel govern israelià, a causa del bloqueig al territori palestí de Gaza. L'anèmia és comú en tots els majors de dos anys, als quals afecta en 72.8 per cent. Desnutrició, baixa talla i baix pes afecta, respectivament, a 34.3, 31.4 i 31.45 per cent de tots els nens del territori. Aquests índexs empitjoren, segons cada nou mesurament.

Quan Israel es porta bé almenys dos nens palestins són assassinats cada setmana, i aquest patró s'ha mantingut durant els últims 14 anys.

La causa de fons és l'ocupació criminal dels territoris palestins i totes les mesures que s'adopten a Gaza perquè la seva població sobrevisqui a penes, mentre els palestins de Cisjordània són obligats a mantenir-se dins de cantons inaccessibles, la qual cosa posa a Israel en una violació flagrant del dret internacional i resolucions explícites del Consell de Seguretat de Nacions Unides, per no parlar d'una mínima decència humana.

I així continuarà mentre Israel sigui recolzat per Washington i tolerat per Europa, per a la nostra vergonya eterna. "


Noam Chomsky a La Jornada, 16 de juliol 2014 - del bloc descontexto.