Una de les espècies autòctones que ha arrelat en el nostre territori, i que apareix puntualment cada any a finals de desembre, primers de gener i finals d'agost primers de setembre, són "els fascicles" o "col·leccionables" que editen bàsicament RBA, SALVAT editors i ALTAYA de PLANETA AGOSTINI. Aquesta espècie té moltes varietats, rellotges antics, nines, cotxes de formula 1 o ràdio dirigits que s'han de muntar, ventalls, casetes de nines, soldadets de plom o de la guerra de les Galàxies i moltes absurditats més. La campanya anterior l'estrella dels fascicles o col·leccionables, ves per on i mira que tal, van ser els rosaris que es van vendre com l'escuma, havia de ser cosa de la crisi, la gent necessita resar per solucionar els seus problemes, i que millor que un bon rosari. Ja ha començat la nova campanya i els quiosquers ja tremolen. 


Aquesta setmana ja anuncien els nous col·leccionables a TV sobretot els d'Altaya, i entre ells: helicopters de guerra, vaIxells de vela d'aquells dels pirates, un Ford Mustang, i l'estrella dels col·leccionables: 'els cascs d'Star Wars'. .

Sí! Ho confesso, a casa vam fer una col·lecció d'aquestes, fa cinc anys i la vam acabar, era la de les "Barriguitas", per les nétes clar, però hem complert, no s'és un bon ciutadà fins que no has fet una col·lecció d'aquestes, i posats a sincerar-me confesso que m'hagués agradat fer col·lecció dels col·leccionables, és a dir, tenir el número 1 de tots els fascicles que anessin sortint cada any. Necessitaria un magatzem, però seria una passada, inútil i fins i tot friki, però una passada .. Cal no menysprear els que pareixen aquests engendres, si ho fan, és segur que els surt a compte, de ximples no tenen res.