No sé d'on ha sortit, però ordenant llibres que tenia guardats en caixes ja que no em cabien a les prestatgeries, n'ha aparescut un que, com Amalfitano no recordo haver comprat, i el pare diu que d'ell tampoc és. La qüestió és que el llibre duu per títol 'Història de la persecució religiosa a Catalunya' (1936-1939) i l'autor un empresari i duaner de la Jonquera Francesc A. Picas.
No negaré que hi va haver una persecució de la republica contra els cristians, amb molts assassinats de capellans i monges innocents, i són aquests uns fets dels que tampoc se n'ha parlat gaire, aquí on s'ha anat a sac és a parlar de les víctimes de la guerra i del franquisme, i poc s'ha tocat les malvestats del POUM, FAI o CNT abans de la guerra.
Dit aixó, si veieu la foto i el text en que acaba el seu llibre el Senyor Francesc A. Picas, diria que se li veu i molt el llautó, i desqualifica per a mi, tot el que hagi exposat abans per més cert fou que passés; al cap i a la fi, els cristians estàn més acostumats a perseguir que a ser perseguits, i els devia venir de nou aquests tres anys, quan ells en fa més de dos mil que persegueixen infidels a tort i a dret, sovint sense massa miraments; penseu que directa o indirectament, els cristians, són la secta que arrossega més morts a la seva esquena al llarg de la seva perversa història.
Vegent la foto i el text, hom arriba a la conclusió que el senyor Francesc A. Picas era un miserable simpatitzant del dictador feixista Francisco Franco.