El “World Press Photo”, el concurs més prestigiós de fotografia periodística del món, ha retirat el premi al fotògraf italià Giovanni Troilo en la categoria de “Contemporary Issues” (Problemàtiques contemporànies) per no complir les regles de presentació.

“La història no compleix les normes del concurs, de manera que el premi ha de ser revocat”, ha explicat el concurs en un comunicat. Troilo va presentar la seva història de 10 fotografies titulada “La Ville Noir – The Dark Heart of Europe”, en la que deia descriure la ciutat belga de Charleroi, una ciutat desfeta per la pobresa i la crisi econòmica. Però el concurs es va assabentar que una de les fotografies va ser presa en realitat en un suburbi de Molenbeek, a Brussel·les, i ha procedit a desqualificar el fotògraf.

El mateix fotògraf ha confirmat l’error i el director gerent del World Press Photo Lars Boering explica que “el World Press Photo s’ha de basar en la confiança en els fotògrafs i en la seva ètica professional”. “S’ha trencat una regla, s’ha creuat una línia”, ha afegit. Ara el guanyador del premi és el també italià Giulio de Sturco, que va seguir el rodatge d’una sèrie de televisió xinesa i va presentar el seu treball amb el nom de “Chollywood”.

El festival de fotoperiodisme “Visa Pour l’Image” ha anunciat que aquest any no mostrarà cap fotografia del prestigiós concurs perquè “hi ha fotos que enganyen”. Tenen raó, totes les fotos o enganyen o despullen, és el que tenen, això ja ve de vell fins i tot d’abans que s’inventés la fotografía, com passa amb els retrats o autoretrats, ara selfies. I és que no sé que preten el jurat del World press Photo, que de les 10 fotografies, 9 siguin autèntiques és més del que es podien esperar…., diuen que va mentir, quan haurien de saber que totes les fotos són mentida i veritat alhora, i el més important crec és el missatge que a traves d'elles Troilo donava o volia donar, almenys en nou de les deu.

SBD - 6.3.2015