Nabi Saleh és un petit poble palestí situat 20 quilòmetres al nord-oest de Ramal·la, a Cisjordània, territori palestí ocupat per Israel des del 1967. Té uns 550 veïns, pocs, però lluitadors. Des del desembre del 2009 es manifesten cada divendres contra el robatori de les seves terres i d'una de les principals fonts d'aigua que els proveïen, Ein al-Qaws, que fa gairebé sis anys que està en mans dels colons jueus de l'assentament de Halamish, a prop de Nabi Sale.

Els habitants d'aquesta localitat es van sumar llavors a la resistència no violenta iniciada pel poble de Bil'in contra l'ocupació israeliana de Palestina i la construcció del mur que Israel va aixecar a Cisjordània i que els prenia una part de les seves terres.

Cada divendres, després de l'oració a la mesquita, desenes de persones de Nabi Saleh marxen des del seu poble cap a la font confiscada pels colons sense aconseguir-ho perquè l'Exèrcit israelià els ho impedeix. En les manifestacions tenen un paper important les dones i els nens.

Les protestes dels veïns de Nabi Saleh passen sense pena ni glòria des de fa temps, però aquesta setmana han tornat a tenir espai als mitjans de comunicació per unes fotografies i un vídeo que han fet la volta al món.

Les imatges mostren el brutal intent d'arrest d'un nen palestí d'11 anys amb el braç enguixat, Mohammad Tamimi, per part d'un soldat israelià. En un vídeo gravat per Bilal Tamimi, un periodista palestí de la zona, es veu el soldat perseguint Mohammad darrere d'un turó. El militar l'agafa i li empeny el cap contra una roca. Després, se li asseu sobre les cames per evitar que es mogui.

Algunes persones comencen a cridar: «És un nen petit»; «Té el braç trencat». Llavors, la mare de Mohammad, Nariman, el seu pare, Basem, la seva tia Nawal, i la seva germana Ahed arriben al costat del soldat amb altres activistes. Les dones i la nena agafen el soldat pel cap i els braços, ell agafa Ahed pel coll i aquesta li mossega la mà. La lluita, que alguns diaris israelians qualifiquen d'«agressió» i «atac» al soldat, acaba amb l'arribada d'un altre militar israelià que s'emporta el seu company. Abans de marxar, el soldat llança una granada atordidora.

Segons un portaveu de l'Exèrcit israelià, divendres a Nabi Saleh es van produir «disturbis violents de la pau a Nabi Saleh en què palestins van llançar pedres a les Forces de Defensa d'Israel que eren al lloc. El jove fotografiat va ser identificat com un llançador de pedres i per això es va decidir detenir-lo».

«En el moment de l'arrest, es va iniciar una provocació violenta per part d'un nombre de palestins, entre ells dones i nens. Després de l'altercat violent, el cap (de l'operació) va decidir no continuar amb la detenció», va afegir el portaveu de l'Exèrcit, i va indicar que el soldat va patir ferides lleus.

Dret a resistir

La mare de Mohammad, Nariman, i altres testimonis asseguren que Mohammad no llançava pedres quan el soldat israelià el va anar a buscar. «Mohammad observava els enfrontaments entre l'Exèrcit i els nois, ell no tirava pedres, s'havia trencat el braç dies abans i estava espantat, però un soldat el va començar a perseguir», explica Nariman Tamimi a EL PERIÓDICO. «Per un altre costat, tenim dret a llançar-los pedres, a resistir. Els soldats són a la nostra terra, no és seva, ens estan ocupant, ¿i no podem fer-los fora de casa nostra?», es pregunta Nariman.

«L'ocupació israeliana és diària, hi ha arrestos cada dia, els colons fan el que volen, van cremar viu un nen -a Duma, Cisjordània-, després va morir el seu pare també i els israelians encara no han pogut trobar el culpable», denuncia Nariman.

Mohammad és a casa, però la seva família tem que en algun moment arribin els soldats a detenirlo. No va patir ferides, però va anar a l'hospital amb els seus pares, la seva germana i altres familiars. A Ahed «la van picar amb una arma i el seu germà de nou anys va resultar ferit per una bala de goma», explica Nariman. ELPERIODICO.CAT

No se vosaltres, pero aquest vídeo em crea dubtes de la seva autenticitat, es podria tractar d'un muntatge.