El ministre d'Afers Exteriors i Cooperació, José Manuel García Margallo, ha afirmat aquest dimecres que els catalans "en absolut" podran mantenir la nacionalitat espanyola si Catalunya s'independitza de la resta d'Espanya.
Ho ha dit en declaracions als periodistes abans de donar una conferència a porta tancada a Barcelona: "Quan un es surt d'un país abandona tots els atributs que li dóna la pertinença a aquest país. Dir això --que podrien mantenir la nacionalitat- - és una ocurrència que no sé qui ha dit ".
El ministre d'Afers Exteriors surt així al pas de la polèmica desfermada aquest dimarts pel president del Govern, Mariano Rajoy, que no va concretar què passaria amb la nacionalitat dels catalans i això va ser usat pels independentistes per defensar les seves tesis.
Hi ha que veure com ho compliquen tot - que diria el Marhuenda - jo tinc un carnet d'entitat que deia la sogra amb la bandereta i totes les cosetes, plastificadet i amb una fotografia meva on consta que sóc espanyol d'Espanya, el 2020 l'haig de renovar i me'l faràn definitiu, o ja no caldrà? mentrestant però, amb aquest DNI puc anar per Europa tranquilament, o dit d'una altra manera, aquest Document Nacional d'Identitat li agradi o no al Sr.Margallo diu que tinc nacionalitat espanyola almenys fins a juliol del 2020. Jo no m'independitzaré ni me n'aniré d'enlloc, seguiré a casa com sempre, si de cas, ho fara l'entelequia d'una altra entelequia, ja s'ho faràn. I serà curiós el fet que, servidor, serà espanyol sense ser-ho, o dit d'una altra manera tindré una doble nacionalitat, l'Espanyola i la Catalana, i ni l'una ni l'altra me la pot negar ningú i menys encara el Sr. Margallo, o el Govern que ell representa. El problema és que Europa és una altra entelequia, de fet la Unió Europea no existeix com a tal, si ni tan sols compleix el tractat de Schengen pel que varen acceptar la lliure circulació de persones. Potser caldria llegir a Houellebecq per fer-nos una idea de que es ser Europeu avui en dia, el Sr. Margallo el primer. Un curios  ministre Margallo, que sent d'exteriors es cuita i molt d'afers interiors, o es que potser ja considera a Catalunya una competència d'exteriors.