EL MITE DE LA TRANSICIÓ


El mite de la Transició, aquell fenomen "fundador" de la democràcia, va ser construït en els passadissos de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la Universitat Complutense de Madrid, on professors com Ramon Cotarelo o José Álvarez Junco van forjar la llegenda de la ' Immaculada Transició '. No obstant, hi ha una diferència entre la Transició, escrita amb lletra capital, que posa de manifest la grandiloqüència del mite; i la transició, amb minúscula, que posa a terra el procés polític que realment va ser: "una mentida de família que ocultava un passat poc heroic i ajudava el país a sentir-se millor del que era".
La confusió al voltant del concepte dóna una idea de la manipulació a la qual estan sotmesos períodes clau en la història d'un país, una cosa que la Transició democràtica posa en evidència: "Quan un país té especialistes de fora que són els que t'expliquen, malament vas, ia Espanya sempre hem tingut hispanistes ", afirma Monedero. Un altre exemple d'aquest joc terminològic que rescata el professor és l'eslògan ideat per Manuel Fraga Iribarne, aleshores ministre d'Informació i Turisme de la dictadura franquista, que va intentar vendre a Europa que "Spain is different" gràcies al sol i les platges; quan en realitat el que amagava era la realitat d ' "un país endarrerit per culpa d'una Església catòlica, per culpa d'una burgesia feble que sempre que tenien problemes amb la classe obrera cridaven a l'Exèrcit". No obstant això, per Monedero el missatge de Fraga amaga una veritat. Lluny de ser el bon temps, Espanya es distingia per alguna cosa que ha intentat ocultar-se sota un mantell d'oblit mentre en altres llocs es vanagloriaven d'això: l'esperit antifascista.
I per ùltim, la transició no va ser més que la història al revès, les víctimes van perdonar als seus botxins, els fills o nets encara continuen manant en aquest País.

5 Comentaris

Més recent Anterior