En este lugar maloliente, hace fuerza el más cobarde y se caga el más valiente, deia el filòsof John Mcarra, autor immortalitzat en les portes dels lavabos públics. I de lavabos o vaters va la noticia: 

Els banys públics de la Xina tenen mala fama. Una mala reputació deguda no només a les seves discutibles condicions higièniques, sinó perquè molts d'ells no estan equipats amb paper higiènic i els seus usuaris han de portar-se el seu propi rotllo de paper quan volen anar al servei. Una situació especialment compromesa en els llocs turístics i que desagrada a les autoritats, que consideren que projecta una mala imatge del país.

Darrere d'aquesta situació es troben els denominats lladres de paper higiènic. Un col·lectiu anònim, integrat en la majoria dels casos per residents locals, normalment d'edat avançada, que aprofiten el subministrament gratuït de paper en els banys dels llocs turístics per proveir-se i emportar-se rotllos sencers al seu domicili.

Ara, les autoritats de Pequín han dit prou i estan disposades a acabar amb aquesta situació endèmica, per a això han optat per recórrer a la tecnologia. De manera experimental, han decidit instal·lar uns identificadors facials que racionen la quantitat de paper higiènic a cada usuari en el Temple del Cel, un dels llocs més bonics i emblemàtics de la capital xinesa i que atrau nombrosos visitants, tant locals com estrangers.
Els responsables municipals han col·locat, de moment, 6 dispensadors automàtics de paper higiènic als banys públics d'aquest concorregut parc situat al sud de Pequín, on nombrosos veïns es dediquen a fer tai-txi, executar balls o simplement passejar. Molts d'ells són els mateixos que fins ara aprofitaven per endur-se els rotllos de paper que des de fa deu anys dipositaven rigorosament els serveis de l'Ajuntament. "En moltes ocasions, en tan sols 20 minuts ja s'ha acabat el paper", ha assenyalat un empleat de la neteja a l'agència de notícies Sina.

A partir d'ara, però, ja no podran fer-ho. Des de fa uns dies, tot aquell que vagi al vàter en aquest parc ha de passar primer per un escàner, mirar fixament la màquina durant uns pocs segons i esperar 30 segons més fins que el dispositiu allibera un paper de 60 centímetres, ni un més ni un menys. I si l'usuari intenta repetir l'operació, la màquina li adverteix que haurà d'esperar nou minuts.

Els Xinesos que són eficients ho tenen tot previst: "Si ens trobem amb una persona que té diarrea o qualsevol altra situació d'emergència, pot demanar ajuda al nostre personal sobre el terreny que li proporcionarà directament el paper higiènic", va explicar en el seu moment un portaveu del Temple del Cel al diari Beijing Evening News. Clar que la diarrea té el problema que és urgent, que apressa i no se jo si dona temps a anar al personal a demanar un rotllo de paper higiènic, es pot donar el cas que quan te'l donin li diguis: ja no cal, mentre en PIB baixa lentament per la teva cama gràcies a la força de la gravetat.

Els impulsors d'aquest projecte confien que a través de la seva iniciativa acabaran amb els lladres de paper higiènic i contribuiran a millorar la imatge dels serveis públics xinesos. És un objectiu que el Govern es va marcar el 2015 i que preveu la construcció o renovació de 100.000 banys públics fins al 2020. En aquest projecte preveu gastar al voltant de 2.000 milions d'euros per situar els sanitaris del país al nivell dels estàndards internacionals i equipar-los amb televisors, wifi, caixers automàtics i fins sofàs, segons va publicar el diari China Daily. Tota una revolució dels vàters està en marxa a la Xina.

Hi ha coses que nomès poden passar a la Xina o al Japó, i és que hi ha molts xinesos i xinesas a la Xina i tots i totes deuen cagar, i mear y no echar gota.