Poblat barraquista el Gallinero a Madrid - EFE -

- Vivim en una societat que ha superat l'emergència social i s'ha instal·lat en un nou escenari de precarietat i manca d'oportunitats. Les dificultats per les que travessen actualment milions de persones i famílies en el nostre país no són només efectes de la crisi que hem patit, que puguin superar amb el mer increment del PIB. La pobresa estructural, la precarietat, l'increment de les desigualtats i l'absència de mobilitat social són trets de l'ADN d'un nou model de societat en què ja ens trobem.
Espanya segueix encapçalant les ràtios de desigualtat a nivell europeu, i això explica per què les millores macroeconòmiques no repercuteixen en les condicions de vida de la major part de la població. L'increment de la riquesa no es distribueix equitativament, i els que es troben en una situació més desfavorida no es beneficien d'això.
La crisi ha transformat la mentalitat del nostre país. Un estudi sobre consum revela els canvis en els hàbits, però també el ressorgir de dos àmbits socials molt separats. Per això, gairebé 20 milions de persones segueixen patint situacions de pobresa: un 28,6% de la població, 5,3 punts per sobre de la mitjana de la UE. Pobresa energètica, insolvència alimentària, pobresa infantil ..., no són altra cosa sinó manifestacions d'un mateix problema: la POBRESA.

Fa una dècada, pobresa i exclusió social eren realitats que coincidien en un sector molt reduït de la població amb formes de vida marcades per la marginalitat. Avui, la pobresa afecta milions de persones i famílies ben integrades, fins i tot laboralment: vuit milions de treballadors/es per sota del llindar de la pobresa evidencien aquesta situació. Pobresa ja no implica exclusió. Però si aquestes situacions es perllonguen, fins i tot en noves generacions que creixen entre privacions i falta d'oportunitats, poden suposar el pas a l'exclusió, en una diabòlica espiral de la qual cada vegada tindran més difícil sortir.
Si l'exclusió es concentra en determinats col·lectius o territoris, serà una greu amenaça per a la convivència. El que encara a Espanya no s'estiguin produint les situacions de conflictivitat que es viuen als barris d'algunes ciutats europees té a veure amb l'extraordinari capital relacional de la nostra societat, començant per la fortalesa del model familiar. Però tot té un límit, i un cop traspassat, serà molt difícil recompondre els models de convivència positiva dels que encara gaudim. Per això és una gran irresponsabilitat no intervenir quan encara hi som a temps.
Precarietat és por a perdre el que es té, encara que sigui poc, i la por és extremadament conservador. Avui ens conformem amb sobreviure
Al costat de les desigualtats, la pobresa i els riscos d'exclusió social, la precarietat és un altre tret que defineix l'ADN del nou model de societat, com a conseqüència de la inestabilitat en l'ocupació i dels baixos salaris. Per això, gran part de la població no pot fer projectes de futur; gairebé dos milions d'aturats de llarga durada veuen com, dia a dia, minven les seves possibilitats de trobar feina; 400.000 persones reconeixen que ni tan sols busquen feina, perquè creuen que no ho van a trobar. I la resta? Cal molta força de voluntat per seguir buscant feina, després de més de dos anys a l'atur ... Per a les persones joves, la precarietat impedeix qualsevol projecte vital. Inclosa la seva decisió de ser pares / mares. Cap mesura seria tan eficaç per promoure la natalitat a Espanya com derogar la reforma laboral i crear escenaris de seguretat en l'ocupació i de salaris dignes. Sense això, les mesures de conciliació de la vida familiar i laboral o les ajudes per natalitat tindran una eficàcia molt limitada.
Precarietat és inseguretat, por a perdre el que es té, encara que sigui poc, i la por és extremadament conservador. Avui ens conformem amb sobreviure, encara que sigui en condicions precàries. Per a la immensa majoria de la població, el futur no existeix, toca aferrar-se a qualsevol alternativa que permeti viure el dia a dia, que faci possible recuperar el consum, encara que sigui de productes i serveis 'low cost', creant la il·lusió que estem en el camí de la recuperació, el principi d'un nou cicle que recorda els anys de prosperitat que tant enyorem i que la crisi va venir a destruir. D'aquí el temor que qualsevol reivindicació desmesurada pugui truncar la recuperació i fer que la crisi torni amb tot el seu rigor.
Ens fan creure que vivim en la millor societat possible. Que qualsevol alternativa o no existeix o ens porta al caos. No hi ha futur, només el present. El preu de la recuperació és necessàriament la precarietat, sobreviure, el permanent present. Ens estan robant el futur? - elconfidencial.com.