Gairebé 1.500 persones, rescatades en 12 operacions de salvament a les aigües del Mediterrani, romanen des del passat dijous al Prudence, el vaixell de recerca i rescat de Metges Sense Fronteres (MSF). L'embarcació, la capacitat arriba a les 600 persones, no pot tornar a Sicília. El motiu? Les fortes mesures de seguretat adoptades amb motiu de la cimera del G-7, celebrada a la ciutat de Taormina (situada a la costa est de l'illa) entre aquest divendres i aquest dissabte.
La delegació italiana de Metges Sense Fronteres ha alertat de la "situació tan insostenible" que viuen les 1.449 persones, entre elles 140 dones i 45 nens, que viatgen a bord del Prudence des de dijous passat. Així mateix, l'organització ha denunciat que el primer port disponible està a Nàpols, a 48 hores de viatge des de l'illa italiana.
"En aquestes condicions és simplement impossible proporcionar una alimentació adequada i atenció mèdica a centenars d'homes, dones i nens, i el primer port disponible per a la descàrrega està a 48 hores de la nostra posició actual. Després de rescatar centenars de persones d'una mort segura al mar, ara no podem garantir les seves condicions de seguretat a bord, a causa del gran amuntegament", ha criticat Michele Trainiti, coordinador italià de les operacions de recerca i rescat de MSF, a través d'un vídeo publicat a Twitter. MSF Itàlia ha assenyalat a través d'un comunicat que l'arribada del Prudence al port de Nàpols està programada per a aquest diumenge 28 a les 7.00 hores.

"En aquest moment, malgrat les nostres sol·licituds de suport fetes a les autoritats italianes, cap vaixell militar o comercial ha enviat ajuda per aturar aquesta situació desesperada. On són els altres? La Unió Europea ha fallat en el seu deure de protegir la vida al mar", ha apuntat Michele Trainiti. Per la seva banda, l'ONG catalana Proactiva Open Arms ha denunciat a Público una situació similar. El passat dimarts 16 de maig, el seu vaixell de recerca i rescat, Astral, partia cap a Malta en una nova operació de salvament. Després de 24 hores de rescat, les autoritats italianes van impedir la tornada a l'illa de Sicília de l'embarcació, amb 349 persones a bord.

"No ens deixaven apropar-nos a la costa de cap manera. Ens deien que era per 'mesures de seguretat' amb motiu de la cimera del G-7", ha explicat a aquest mitjà la portaveu de l'ONG, Laura Lanuza. El Astral es va veure obligat a canviar el rumb i, després de gairebé quatre dies de travessia per les aigües de la Mediterrània, va aconseguir arribar al port del municipi italià de Crotone. Lula Rodríguez Alarcón, directora general de la fundació per causa, considera que aquesta situació és "una gota més en aquesta nau de despropòsits". Amb respecte a les mesures migratòries que ha adoptat la UE en els últims anys, Rodríguez ha subratllat a Público que "només incrementen el volum de morts i de màfia".
Així mateix, la directora general d'aquesta fundació d'investigació i periodisme ha criticat la vulneració dels drets humans i de la llei d'assistència marítima. Preguntada per les claus per resoldre aquesta crisi migratòria, Lula Rodríguez creu que l'important és "obrir les fronteres de forma ordenada i redistribuir els fons destinats al control de les mateixes -17.000 milions d'euros en tres anys, segons PorCausa- perquè l'acollida no ocasioni cap càrrega als països ".