En molts països, per deixar constància del vot no només n'hi ha prou amb identificar-se i estampar l'empremta dactilar. Per assegurar que el vot no sigui duplicat, en països com Veneçuela, Sud-àfrica o l'Índia, utilitzen tinta indeleble (inesborrable) per marcar algun dit. El petit o una línia en l'ungla del polze són alguns dels casos. Impossible disfressar-se o utilitzar un carnet fals per votar una altra vegada!
L'analfabetisme continua present en molts llocs del món, Com sap algú que no llegeix on és el seu candidat favorit? A Indonèsia, per exemple, els papús van votar amb ajuda de fullets amb les fotos de cada candidat. En altres casos, ho fan per tenir la pel·lícula ben clara. Irlanda, encara que té una taxa d'alfabetització del 99%, utilitza una papereta "all inclusivament", que indica nom, logo del partit i fotografia de cada candidat.
Els més moderns de llarg són els estonians. Aquesta nació bàltica és pionera en permetre des del 2011 el sufragi per internet a través de computadors i telèfons mòbils, des de qualsevol aparell. És una alternativa més a l'ús de la papereta i en realitat va tenir força èxit, ja que aquest any més d'un 15% dels votants va usar aquest mitjà.

"Cada vegada més estonians voten per internet perquè confien que el sistema no és manipulable i perquè és molt còmode. En un país com Estònia, el fred sempre és un factor d'abstenció", va assenyalar un diputat de l'oficialista Partit de la Reforma. El mètode s'ha comprovat ser transparent i els temors a una possible manipulació resultar injustificats, ja que és sistema és més segur que una transacció bancària - diuen -, com s'ha vist a les eleccions als EUA o a França. 

Clar que pels dos primer supòsits hi ha quelcom molt important, bàsic e imprescindible: ¡LES URNES!

I ara resulta que d'urnes no n'hi ha, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha admès aquest dimarts que l'Executiu català encara no ha decidit l'alternativa que prendrà després que el procés d'homologació prèvia de l'adquisició d'urnes hagi quedat desert "a causa d'una qüestió relacionada amb la solvència econòmica de les empreses". Ha insistit en més d'una ocasió que el Govern manté el compromís amb la compra d'urnes, encara que no ha aclarit com pensa fer-ho. 

Humilment, el dia 1-0, proposo votar a mà alçada, poble per poble, carrer per carrer, casa per casa, cambra per cambra, dit polze amunt SI, dit polze avall NO, i que els funcionaris o voluntaris vagin comptant els vots apuntant-los en una llibreta. Vaja! com els Romans al circ, que de fet d'això va la cosa, de circ.