No esperava res del discurs del Rei, de fet, el preparao es limita a llegir el que li diuen que ha de llegir, amb un posat seriòs que no pot disimular en ell que és, un tou, un calçasses. En el seu curt discurs, el Cap de l'Estat no'ha pronunciat ni una sola vegada la paraula diàleg. Tampoc ha dit res sobre els més de 800 ferits de l'1 d'octubre ni dels propis policies o guàrdia civils (431) segons el Govern de Madrid, 9 segons Comín). Molt menys sobre la immensa mobilització pacífica del 3 d'octubre, o de totes les precedents. Ha pres la pitjor decisió de totes: ignorar l'existència d'un conflicte polític fent creure que és un simple problema d'ordre públic, donant-li de tot la culpa al Govern de Puigdemont. S'ha enrocat i, embolicant-se en una Constitució que ja no representa a tota la societat, s'ha posat en la primera línia del bloc reaccionari. Irresponsable actitud que, cal insistir, s'ha acompanyat d'un to aspre i indesitjable per a aquests moments.

El discurs d'avui encoratja la confrontació i allunya una solució democràtica i pacífica que els catalans i altres seguirem defensant amb totes les nostres forces. Felip de Borbó està preparant el terreny per a una intervenció duríssima contra Catalunya per part del Govern més corrupte de tota la Unió Europea. Quan entendran que això no solucionarà absolutament res?

Escriu Juan Carlos Monedero que la discussió sobre la monarquia no estava a l'agenda. Però el comportament de Felip VI ha tornat a col·locar-la al tauler. Com deia Jaime Miquel, l'Espanya que emergeix és plurinacional, i no entendre això col·loca a Ciutadans com a mera crossa del PP, el PSOE com un penell que oscil·la entre la xafogor i el patetisme, i al Rei Felip VI camí d'Estoril. Ens correspon a la ciutadania assumir les nostres responsabilitats. I la primera de totes és fer fora tots els polítics responsables d'haver-nos portat a aquest sensdéu en el que s'ha convertit la nostra democràcia. Han fet malament la seva feina i cal fer-los fora. I Felip VI, el rei inèdit, ha decidit tirar la seva sort al costat dels que ens sobren.