En la seva compareixença ahir al Senat, el ministre Zoido va dir que el ministeri d'Interior es va gastar 87 milions a intentar impedir el referèndum. La pregunta és: Quant hagués costat acordar la celebració una consulta pactada?. Roger Espanyol va perdre la visió de l'ull dret l'1 d'octubre per una bala de goma llançada per agents de la Policia Nacional als voltants de l'escola Ramon Llull de Barcelona. La víctima ha portat el cas al jutjat per poder saber quin agent li va disparar, però al Ministeri de l'Interior no s'investigarà d'on va procedir un tipus de projectil que arran del cas d'Ester Quintana ja no s'utilitza a Catalunya. 
El ministre justifica que aquell diumenge s'utilitzaran bales de goma per evitar que els agents "fossin atropellats pels tumults que se'ls anaven a tirar a sobre". Un "tumult" format per famílies, estudiants i jubilats que protegien l'escola Ramon Llull, com tantes altres, per reclamar que els deixessin votar.
En seu parlamentària, i sense ruboritzar-se, Zoido ha defensat que l'actuació policial va ser "legítima, professional i proporcionada". Al Ministre nomès li faltaba dir que Roger Espanyol s'havia buidat un ull per perjudicar a la policia nacional.
El ministre també ha ofert una dada fins ara desconeguda, el cost d'intentar frenar el referèndum va ser de 87 milions d'euros. Va arribar a haver fins a 6.000 agents destinats a evitar la celebració de la consulta. No ho van aconseguir i al final va haver-hi urnes, paperetes, porres i ferits. Possiblement el cost fos superior si es cert com deien aqui que el cost dels dos vaixells al port de BCN era de 300 mil euros diaris.
Cap assumpció de culpa per part del Ministre barrut i mentider, que la trasllada tota al Govern de la Generalitat i als Mossos d'Esquadra, i una lleugera referencia als ferits de l'1-O, a penes perceptible. Indignant, molt indignant aquesta compareixença que ha arribat tard i malament al Senat.