CONFORMITAT AUTÒMATA


"Ens hem transformat en autòmats que viuen sota la il·lusió de ser individus dotats de lliure albir. Tal il·lusió ajuda a les persones a romandre inconscients de la seva inseguretat, però aquesta és tota l'ajuda que ella pot donar-nos.
En la seva essència, el jo de l'individu ha resultat debilitat, de manera que se sent impotent i extremadament insegur. Viu en un món amb el qual ha perdut tota connexió genuïna i en el qual totes les persones i totes les coses s'han transformat en instruments, i on ell mateix no és més que una part de la màquina que ha construït amb les seves pròpies mans. 
Pensa, sent i vol el que ell creu que els altres suposen que ell hagi de pensar, sentir i voler, i en aquest procés perd el seu propi jo, que hauria de constituir el fonament de tota seguretat genuïna de l'individu lliure. 
La conseqüència d'aquest abandó de l'espontaneïtat i de la individualitat és la frustració de la vida. Des del punt de vista psicològic, l'autòmat, si bé és viu biològicament, no ho està ni mental ni emocionalment. Al mateix temps que realitza tots els moviments del viure, la seva vida se li escorre de les mans com sorra. Darrere d'una façana de satisfacció i optimisme, l'home modern és profundament infeliç; en veritat, està a punt de la desesperació".  

Erich Fromm 
Comparteix:  

Comentaris

 1. Es estrany com després d'un temps d'un cert oblit crec que Fromm està 'ressuscitant'

  ResponElimina
 2. aixó va a temporades Júlia, feia molt de temps que jo tampoc el recordava, però entenc val la pena recuperar-lo.

  ResponElimina
 3. Home, potser no va tant desencaminat però, almenys aquest fragment, és terriblement pessimista.

  ResponElimina
 4. però és així, Loreto, un pesimista és un optimista ben informat - diuen -

  ResponElimina
 5. Nos educan para el trabajo en equipo, no les gustan las mentes libres. No creo que este sistema funcione a la larga, todos barcos se mueven con energía y alguien tiene que dársela, hay personas que la tienen y otras no y si montas motores de diferentes rendimientos juntos, el barco termina dando vueltas y no va a ningún sitio. Ya sabes que donde yo vivo hay una amplia tradición marinera.

  ResponElimina
 6. bueno , antes el barco avanzaba gracias a los remeros que eran esclavos, o sea en cierto modo igual que ahora.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada