TRAGÈDIES
Cau un avió, col·lideixen dos cotxes, es produeix una conflagració domèstica, i hi ha uns quants difunts: els titulars dels diaris en diuen "tragèdies". Malament! "E són dites tragèdies per ço com contenen dictats plorosos de crueltats de Reis e de grans prínceps..." Antígona era Antígona, i Èdip era Èdip, i els fantasmes de Shakespeare portaven corones. El vocabulari es deteriora...., i és que a vegades Joan Fuster filava massa prim. Antígona o Èdip, són personatges inventats com els fantasmes de Shakespeare i per tant no poden patir tragèdies, més enllà de les malvestats que els hi facin als personatges els seus autors. 
No entenc del tot a que se li pot dir, que és o que ha estat una tragèdia, ben mirat no deixen de ser accidents o incidents. Depén també de la situació geogràfica dels fets, al tercer món si no passen de cent els morts no deixa de ser un incident i a penes és noticia, en canvi aqui cinc morts, és ja una tragèdia.
Tenim la mania de donar-nos massa importància i magnificar el nostre entorn o fins i tot la mort, i en això si tenia raó Fuster, el llenguatge es deteriora i de qualsevol incident o accident se'n diu a la lleugera tragèdia o drama . El que si ens hauria de preocupar és que han passat més de dos mil anys i els arguments, situacions i personatges de les tragèdies gregues són perfectament vigents a dia d'avui, lo qual vol dir que és evident que el nostre grau de consciencia i comportament com a humans, no ha avançat gens, i aixó si que és una tragèdia, merament intel·lectual, clar. Potser el mateix fet de viure es en si una tragèdia, un drama, o més aviat una tragicomèdia.
Comparteix:  

Comentaris

 1. Tragicomèdia, efectivament. I encara que sempre acabi malament.

  ResponElimina
 2. Bien mirado, la vida es un chiste, a algunos les hace gracia y a otros no.
  Esto de las tragedias, dramas y demas venden muy bien en los diarios, quien más y quien menos necesitamos tragedias ajenas para autoinsulfarnos lo felices que somos..

  ResponElimina
 3. Júlia, és que la vida és aixó, per bé que vagi sempre acaba fatal.

  ResponElimina
 4. un chiste de los malos, malitos Daniel, aunque la verdad es que a mi no me hacen más feliz las tragedias de los otros, al contrario, me angustian.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada