LA PARADOXA DE FERMI


La paradoxa de Fermi és una paradoxa física que sorgeix de la contradicció entre la possibilitat que hagin aparegut un gran nombre de civilitzacions tecnològicament avançades a l'univers i el fet constatat que només es coneix civilització a la Terra, no necessàriament intel·ligent.

L'edat de l'univers i el gran nombre d'estrelles només a la nostra galàxia, juntament amb l'equació de Drake per estimar el nombre de civilitzacions extraterrestres amb les quals eventualment podríem posar-nos en contacte, semblen implicar que la vida extraterrestre intel·ligent no hauria de ésser extremadament rara. Ara bé, si hi ha un gran nombre de civilitzacions extraterrestres, per què no en tenim cap prova, com sondes, naus espacials o transmissions de ràdio? El físic Enrico Fermi es preguntava «On són, doncs?». La paradoxa es pot formular més precisament com la creença que l'univers conté moltes civilitzacions tecnològicament avançades, combinada amb la nostra manca de proves observacionals per a donar suport a aquesta idea, és inconsistent. O bé la premissa és incorrecta -i, per tant, la vida intel·ligent és molt més escassa del que creiem- o bé les observacions actuals són incompletes -simplement encara no les hem detectat- o bé els nostres mètodes de recerca són incorrectes -no estem buscant els indicadors correctes-.
Aquells que creuen que la manca d'una evidència clara és un argument conclusiu per a la no existència de civilitzacions extraterrestres avançades a una distància de la Terra que permeti la comunicació, es refereixen a aquesta manca d'evidència com el principi de Fermi. Sociològicament és interessant recalcar que la formulació de la paradoxa va sorgir en una època en què en Fermi estava treballant en el Projecte Manhattan, la finalitat del qual era el desenvolupament de la bomba atòmica. 

La resposta d'en Fermi a la seva paradoxa és que tota civilització avançada desenvolupa, amb la seva tecnologia, el potencial d'exterminar-se a si mateixa, tal com considerava que estava passant a la seva època. El fet de no trobar altres civilitzacions extraterrestres implicava per a ell un tràgic destí per la humanitat.

Com deia el filòsof: 'yo sólo se que no se nadar' i es va ofegar.

Comparteix:  

Comentaris

 1. O es posible de que nos hayan detectado y que al vernos tan salvajes piensen en que no vale la pena ponerse en contacto con nosotros...

  ResponElimina
 2. Aixó seria el més probable Miquel, en no detectar a la Terra vida intel·ligent, han passat de nosaltres.

  ResponElimina
 3. En nuestra prepotencia solo entedemos civilizaciones inteligentes a las que son como nosotros y pensamos que el universo es el patio de una comunidad de vecinos.

  ResponElimina
 4. nuestra civilización no es inteligente, tan solo es apañadita Temujin.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada