EL MÈTODE CHARCOTSuposo que a la vida, estem disposats a perdre el que sigui menys la raó, ja que aquesta és la característica que més ens distingeix als éssers humans o homínids de la resta d'espècies, segons Aristòtil. Per això, les malalties mentals són les que més espanten i intriguen. I pel mateix motiu els bruixots i alienistes sempre han gaudit de gran prestigi, encara que en rares vegades han estat eficaces. Per exemple, a finals del segle XIX Charcot es va fer cèlebre per diagnosticar i «curar» el que va anomenar "histèria" femenina, fent pressió sobre els ovaris, i la masculina estrenyent els testicles. (En casos greus, Charcot extirpava l'úter.) Els seus cursos a la Salpetriere eren freqüentats per la flor i nata de la necrologia europea, incloent a Freud. Ningú va dubtar de la certesa dels diagnòstics de Charcot ni de l'eficàcia del seu tractament.
S'ha de dir que el mètode d'apretar els testicles als mascles els devia curar la histèria a l'acte, en tal que l'home deixes - mai millor dit - de tocar els collons. 

MARIO BUNGE - 100 IDEAS.

Comparteix:  

Comentaris

  1. Em temo que fins i tot alguns procediments actuals, suposadament científics, es consideraran així d'aquí uns quants anys. Però no ho pots dir als del gremi, que s'enfaden...

    ResponElimina
  2. És que la medicina ha avançat molt poc, Júlia, la cirurgia si que ho ha fet, I MOLT, però la medicina està igual com estaba, per què no han estat capaços de fer medicina predictiva, no descobreixen el mal, curen el dolor però no saben anticipar-se atacar el problema de soc arrel, de fet la majoria de metges són simples receptadors de drogues paliatives legals fabricades per uns sàtrapes de laboratoris a qui no els interesssa curar sino allargar les malalties, amb la sida en tenim un clar exemple. De fet, com a negoci que és el que és un Laboratori és lògic, imaginat que descobrisin una pastilla que ho curés tot, seria la seva ruina, y això que aquesta pastilla ja existeix, són les herbes remeieres que surten gratis però ja no sap ningú quines i per què s'han de fer servir.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada