PREEMINÈNCIA


Una nació aconsegueix la preeminència, i mentre accepta convencions que es conscient que són necessàriament ineptes, s'omple de prejudicis sense prendre'ls com a tals. Quant les anomena pel seu nom, tot queda desemmascarat, compromès.
Voler dominar, representar un paper, fer la llei, comporta una forta dosi d'estupidesa: la Història, en la seva essència, és estúpida ... Prossegueix, avança, perquè les nacions liquiden els seus prejudicis una rere altra. Si totes prescindissin d'ells al mateix temps només quedaria una benaurada disgregació universal. - EM.CIORAN
Comparteix:  

Comentaris

  1. Un altre que parla d'estupidesa. Em sembla a mi, que tot plegat, és consequència d'un pensament aristocràtic, d'un absolutisme il·lustrat, on, naturalment, els aristòcrates i els il·lustrats som nosaltres, els altres no.Un absolut menyspreu per la gent en general, allò que que feia temps s'anomenava caritat cristiana. simple prepotència i supèrbia. Aquesta mena de pensaments em causen un rebuig intelectual i emocional. No m'hi sento gens identificat.

    ResponElimina
  2. Cioran en té molt d'aquest despreci i superbia, però tambè s'en diu lucidesa del seu pensament i actitud.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada