BAIXIN LA CALEFACCIÓ


Com deia Stuart Mill, cap problema econòmic té una solució purament econòmica. Els grans problemes són multifacètics i no poden ser arreglats solament per polítics ni per economistes. Fixeu-vos en la recessió nord-americana. ¿Causada per què? Primer, per l'hàbit de consumir sense fixar-se en el deute. I un problema polític: la regulació de les taxes d'interès era tan baixa que va permetre que la gent s'endeutés per sobre de la seva possibilitat de reemborsar el seu deute. El nord-americà mitjà deu de la seva targeta de crèdit, de mitjana, 10.000 dòlars. Gairebé tot el que ha adquirit, casa, cotxe, nevera, etcètera, ho ha fet a crèdit. El president del Banc Central, a què recorre? Per desintoxicar, introdueix més tòxic; és a dir, està disminuint el tipus d'interès perquè la gent pugui demanar més diners prestats. Empitjora la situació. És completament suïcida. I aquests són els presumptament grans economistes? No s'adonen que es tracta d'un problema complex. Cal educar la gent des de l'escola instant-la a no endeutar-se innecessàriament, que no tingui targetes de crèdit, o només una. L'únic que va veure això clar va ser el president Carter, que va dir: "No adquireixin targetes de crèdit, baixin la calefacció, consumeixin menys". Va ser una de les raons per la qual cosa no el van reelegir, perquè això va contra els costums nord-americans.


Mario Bunge
Comparteix:  

Comentaris

 1. El gran Mario Bunge!!! Sento una enorme i profunda admiració per ell. Però l'economia és una disciplina psicològica, no pas matemàtica.

  ResponElimina
  Respostes
  1. o multifacética com diu Bunge, hi intervenen molts conceptes, un d'ells el psicològic, però tambè el matemátic...

   Elimina
 2. Alfons Barceló me deja libros de él; todos dedicados. Es el que le traduce , pues suele escribir en alemán y en inglés, a pesar de ser argentino.
  Salut

  ResponElimina
  Respostes
  1. No ho sabia aixó, prova que Bunge sap idiomes....

   Elimina
 3. Lo que proba, es que se fue del Onganía, huyó del Triunvirato, dejó al Galtieri y se estableció en Canada, que es donde hace muchos años reside.
  Salut, prenda

  ResponElimina
  Respostes
  1. ben fet, però a Canadà fa massa fred, millor al Carib

   Elimina

Publica un comentari a l'entrada