MARÍA DEL MAR BONETLa primera vegada que vaig escoltar a Maria del Mar Bonet en directe, fou a "es castell de Bellver" a Palma l'any 69 del segle passat, i vaig quedar impressionat pel registre i la calidessa de la seva veu, que ha evolucionat a millor si és possible amb el pas dels anys cap la consolidació d'una carrera exitosa i sòlida, fonamentada en les arrels de la música popular de ca nostra i de la Mediterrània.
Estava a Palma fent la mili, destinat a la Subinspección militar de Baleares i en comptes d'estar al quartel feiem vida a les bóvedes, sota la Catedral, (ara ja no hi són, hi ha un un llac decoratiu sota la muralla) Allí disposavem de bastant llibertat, de fet sortiem de farra a la plaça Gomila gairebé cada nit i de paisano.
Varem decidir anar amb uns quants companys al Castell de Bellver a veure l'actuació de la gent de la nova cançó tot i que comportava algún risc. De fet la majoria del públic erem soldats, era fàcil saber-ho pel cabell curt a l'ús que ara és porta prou però a l'any 69 la moda era precisament dur els cabells llargs.-
Diría que aquella va ser la primera, o una de les primeres actuacións  en públic de Maria del Mar tot i que em sembla havia gravat ja el seu primer disc, hi havia també Joan Ramón, el seu germa, que va cantar la mateixa cançó tres vegades. Dos més un, el Quicu, crec que Falsterbo i aquí el record ja és difós. Pensava que havia recordat que era Maria del Mar qui va cantar tres vegades la mateixa cançó atès l'hi havien censura't "que volen aquesta gent", però no n'estic del tot segur.Com era normal en aquella época hi havia gairebé un gris per cada espectador, aquests asseguts al mig del pati central del castell de forma circular i els grisos envoltant-lo, tot i que haig de dir que no va haver-hi incidents i l'actuació va transcòrrer amb normalitat. Uns dies abans a un hotel de Palma al "hall" havia actuat Joan Baptista Humet, i aquí no hi havia ni grisos, n'erem quinze o vint a escoltar-lo.
Hi vaig pensar ahir en escoltar-la a cal Basté. Fa cinquanta anys que canta....., amb aquesta meravellosa veu que em fa pensar que el mallorquí va ser creat per cantar, per cantar mediterràniament.

Comparteix:  

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada