3.7.25

RETORN AL PASSAT: ON VAS ENVÀS

Espanya tindrà el sistema de retorn d'envasos de begudes al comerç més gran d'Europa. L'Associació SDDR per a Espanya presenta la sol·licitud per impulsar la seva proposta: l'objectiu és recuperar els 18.000 milions d'envasos d'un sol ús que es posen al mercat cada any al mercat - Antonio Cerrillo a la vanguardia.

La implantació del sistema de retorn d'envasos de begudes al comerç (que ha de substituir en el futur la recollida selectiva d'aquests envasos mitjançant el contenidor groc) continua fent passos per a la seva constitució. Les organitzacions que reuneixen la indústria de l'envasament de begudes i la distribució han presentat al Ministeri per a la Transició Ecològica la proposta per constituir l'entitat que s'encarregaria d'aquesta tasca; encara que la decisió correspon a l'Administració central. Concretament, l'entitat que aspira a capitanejar la posada en marxa del sistema de dipòsit, devolució i retorn d'aquests envasos es diu Associació SDDR per a Espanya. La seva missió és recollir de manera selectiva i eficaç els 18.000 milions d'unitats d'envasos de begudes que es posen cada any al mercat a Espanya. Seria el sistema de retorn d'envasos més gran d'Europa, ja que Espanya és visitada per 98 milions de turistes cada any i disposa d'uns 500.000 punts de venda de begudes.

El Ministeri per a la Transició Ecològica va considerar el mes de novembre passat que Espanya havia d'implantar el sistema de dipòsit, devolució i tornada (SDDR) d'envasos de begudes d'un sol ús al comerç (begudes de menys de tres litres). La raó és la necessitat de millorar l'actual taxa de recollida, ja que el sistema vigent, que pivota sobre el contenidor groc, no compleix la meta fixada a la llei. Per això, cal recórrer a aquesta altra modalitat alternativa, que s'ha revelat molt eficaç en altres països. La decisió és fruit de l'aplicació de la llei de Residus de 2022.

Una anàlisi encarregada pel Ministeri va concloure que la taxa de recollida d'envasos de begudes és del 41,3% l'any 2023, un percentatge molt inferior a l'objectiu del 70% que marcava com a meta per a aquell any la llei de Residus. La meta final és que el 2029, el 90% dels envasos de begudes que es posin al mercat siguin recollides selectivament (cosa que s'ha vist impossible amb el mer voluntarisme personal que significa el sistema del contenidor groc).

La proposta de l'Associació SDDR per a Espanya planteja la posada en marxa d'un sistema de recollida al comerç que recorreria tant a màquines automàtiques (les quals tornarien el dipòsit al client) com a la devolució manual. Les màquines podrien acollir tant els envasos d'un sol ús (el material del qual serveix per ser reciclat) com envasos per reutilitzar-los (ja que l'adaptació futura del reglament europeu fixa una fita del 10% de reutilització d'envasos).

Seria un sistema universal, de manera que qui compri una beguda (envàs d'un sol ús) en un comerç pugui tornar l'envàs usat a qualsevol altre establiment. En canvi, si es tracta d'un envàs reutilitzable no es podria tornar a qualsevol lloc, ja que l'envàs que es tornarà a emplenar “s'ha de tornar a qui ha posat l'envàs al mercat”.

Tant remar per acabar a la riba. Durant els anys 80 i principis dels 90 era força comú tornar els envasos de vidre, especialment ampolles de refrescos, cervesa o aigua mineral, en supermercats com Alcampo o fins i tot en petits comerços. D'això se'n deia “sistema de retorn” o “envasos retornables”.

En comprar el producte es pagava una petita quantitat addicional com a dipòsit (el que avui es coneix com a “fiança”), i aquesta quantitat es tornava en tornar l'envàs buit. No era gaire, però prou per incentivar el retorn. Ampolles de vidre de Coca-Cola, Schweppes o cervesa tenien aquest sistema. Moltes vegades fins i tot es reutilitzaven després d'un procés de neteja, una cosa impensable avui amb l'ús massiu d'envasos d'un sol ús.

La desaparició del sistema de devolució d'envasos de vidre a Espanya va ser deguda a una combinació de factors econòmics, logístics i culturals que van marcar el canvi cap als envasos d'un sol ús. Aquí t'ho resumeixo:

1. Auge del plàstic i envasos d'un sol ús - A partir dels anys 80, el plàstic es va tornar el material estrella: més barat, més lleuger i més fàcil de transportar. Per a fabricants i distribuïdors, era més rendible produir envasos d'un sol ús que gestionar la logística del retorn i la neteja del vidre.

2. Canvis en la distribució i consum - El creixement dels supermercats i la distribució a gran escala va afavorir els envasos d'un sol ús, que simplificaven la cadena logística. El consum es va tornar més immediat i menys lligat a la fidelitat a marques locals que feien servir retornables.

3. Costos i comoditat - Per als consumidors, deixar de tornar envasos significava menys complicacions. Pels fabricants, s'eliminaven els costos de recollida, neteja i reutilització.

4. Manca d'incentius i normativa - Amb el temps, el sistema de retorn va deixar de ser obligatori o incentivat.

La legislació no exigia el seu manteniment i el reciclatge a través de contenidors (com el verd) es va convertir en la norma. Curiosament, ara que s'ha demostrat que el sistema actual no recicla prou (només un 41% d'ampolles de plàstic el 2023) s'està tornant a mirar al passat amb el nou SDDR com a solució.

És curiós com a pràctiques sostenibles del passat, com aquesta, estan tornant amb noves normatives sobre reciclatge i economia circular. Tornar als usos i costums de l'àvia, es bo, clar que potser no caldria recuperar algun, com  el braser, els faldons de la taula eren de roba gruixuda i penjaven a prop del braser. Si es movien accidentalment o tocaven el braser, podien cremar-se fàcilment. També podia passar que algú es quedés adormit o mogués les cames sense adonar-se, provocant que el braser bolqués o que la tela s'hi ficara al llit massa. Deixe'm doncs el braser en pau.

15 comentaris:

  1. Un buen artículo que analiza la problemática. Posible lo es, los mayores sabemos de devolver envases, Pero no, las nuevas generaciones. Suerte al proyecto

    ResponElimina
    Respostes
    1. Anda que no había devuelto envases de coca,cola y cerveza en Alcampo. Además, con esta medida se abre una nueva perspectiva de negocio a los que recogen basuras, ya los veo asaltando contenedores amarillos, a 5 céntimos la botella. Veremos en que acaba el proyecto, que ya llevan tiempo demorándolo.

      Elimina
  2. Todo proyecto que mejore este derroche, bienvenido. Pero todo es tan incierto... ¿Recuerdas haber ido a por la gaseosa con el caso vacío de la anterior? Y el vino entonces se adquiría a granel, por lo que el mismo envase, el que tuviera cada familia, se reciclaba continuamente.

    ResponElimina
    Respostes
    1. El vermut, el vino y el moscatel lo compro aún a granel en una tienda de esas que venden fruta, con la particularidad que el propietario de origen boliviano es clavado a Rowan Atkinson, Mister Bean.

      Elimina
  3. El Lidel, en Alemania, lo ha hecho desde el primer momento, Francesc, sin embargo aquí no, porque aquí ya va bien tener tontainers y educar al pueblo haciendoles la recogida gratis total:
    ¿Has visto algún céntimo del cartón?, ¿y del vidrio?....¿ y del aluminio?, y de los mismos envases que ya te cobran cuando compras pero no cuando los lanzas?....Además, mira por donde, te han subido la tarifa en el importe del agua, no del piso, por ya en el piso te cobran la parte proporcional en el IBI, pero en el agua te lo añaden como canos y el mínimo que pagas ya desde mayo es 10, 42€ bimestrales, eso más el iva, que se te recarga, claro.
    salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mira estos videos, porfa:
      https://totbarcelona.blogspot.com/2021/08/supermercados-lidl-y-en-barcelona-para.html

      Elimina
    2. Recordo haver anat a l'Alcampo de Sant Quirze (deu fer uns 30/35 anys) i abans d'entrar deixar els envasos de vidre de Coca-cola i cervesa, que et descontàven a l'hora de pagar, atès t'ho cobràven en el producte que t'emportaves. veus, aqui, com en moltes altres coses, poc i tenim a fer i a veure nosaltres els ciutadans; el plàstic a dojo es va introduir als supermercats perquè era pràctic per els fabricants, com el tetrabik, no perquè hi hagués un clamor popular que ho demanava.

      Elimina
    3. Amb Toni Farres d'alcalde, no pagàvem la recollida d'escombraries (bé, pagàvem una xifra molt petita, quasi simbòlica), perquè segons ell, amb el que en treien del vidre (a Sabadell fórem dels primers municipis a recollir vidre) ja es pagaven els serveis municipals.

      Elimina
  4. A més a més, el vídeo és de 2016.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Correcte¡¡¡ correcte¡¡¡ i continua igual.
      des de quant fa que ens haurien de tornar els diners dels envasos que ja hem pagat i tornat al tontainer per endavant?????
      Aquesta és la pregunta

      Elimina
    2. No donis idées, que encara no ens han pagat lo de la mutualitat

      Elimina
  5. Mi experiencia, en el recuerdo, es negativa.En el Capabro de San Feliu,unas máquinas bonitas,modernas,pero colocadas dentro,cerca de las cajeras.Colas para meter las latas,zumo y moscas alrededor .Las cajeras enfadadas, porque eran solicitas para atranques de los envases . Apareció el clásico cartel de no funciona y se acabó. Por eso deseo suerte,que lo planifiquen bien,con pruebas previas de simulacro,porque la ley europea de desechos se ha de cumplir.No es una ley de compensación económica, lo es ecológica, de reciclaje y aprovechamiento de materiales.

    ResponElimina
  6. Como en todas las cosas hay que hacerlo bien, no para cumplir el expediente.
    Por cierto, el tema de los mutualistas, sabes como está, dio la Menistra Montero que pronto lo pagarían, pero.....

    ResponElimina
  7. Ya lo he cobrado y mi mujer también. Al final a todos los que solicitamos lo abonaron en la propia declaración de la renta.Si abres la app de la agencia tributaria aparece un cartel y te indica si te han hecho el abono,en la declaración.
    Me parece que a ti te la hace un gestor,si te pones en contacto con el,te dirá si te hizo la gestión de ese cobro,en la declaración. Si no lo hizo aún lo puede solicitar.

    ResponElimina
  8. Ya, en las dos últimas declaraciones me han devuelto mucho más dinero (2800 más cada año), y según mi teoría me quedan dos años más, hasta llegar a los cuatro reclamados. Pero mi gestor dice que no, que esto es aparte, pero creo que va equivocado. Veremos.

    ResponElimina