La tecnocràcia és una forma de govern a la qual els dirigents exerceixen el seu poder únicament o principalment en virtut de la seva competència tècnica o científica. El criteri de les decisions rau a l’eficacia maximal sense considerar arguments d'ordre polític, ètic, ideològic o social. El tecnòcrata és la persona que exerceix el seu càrrec públic.
El mot és un neologisme, que va aparèixer als anys 30 del segle passat en analogia amb democràcia, teocràcia, plutocràcia, burocràcia. Deriva de dos arrels del grec antic: technè (tècnica) i kratos (força, poder). El primer esment escrit occidental de tal forma de govern es troba al llibre La República de Plató que en malfiar-se de la saviesa del poble, somiava un ideal de república governada per un consell de savis. Al confucianisme es troben idees semblants en la seva definició de la responsabilitat i del paper del dirigent. Finalment, el concepte s'apropa també de la filosofia del despotisme il·lustrat del segle XVIII. Fora de sistemes despòtics o teocràtics, la dificultat filosòfica i política del concepte rau al problema de l'investidura o la definició de l'autoritat que avalua la competència i que atorga o trau el poder al tecnòcrata.  
Aixó és el que explica la wiki, i que ve a dir que la tecnocràcia és la dictadura dels competents. De fet és el que demanava en un escrit de fa uns dies, el Govern dels tècnics, i que sembla no era gaire compartit pels comentaris que vaig rebre. De moment ja funciona a Itàlia i Grecia i també sembla serà el camí que seguirà Mariano Rajoy per escollir els seus Ministres si tot va segons el previst i és el nou President del Govern Espanyol. No cal ni dir que el Sr.Más ha escollit amb la majoria dels seus Consellers, l'altre vessant de la tecnocràcia, la burrocracia, i als fets em remeto. Al cap i a la fi, uns tecnòcrates, com els tres Lopeces, Lopez de Letona, Lopez Bravo y Lopez Rodó, varen treure Espanya del pou económic amb el pla d'estabilització dins del Govern tardofranquista.


Ho explica molt bé el Roto en aquest acudit "¡Perfeccionemos las democracias, elijamos los gobernantes a los electores y no al revés!" - Doncs, Merkel li ha fet cas i encara no ha acabat.