Fa temps em pregunto si realment el nostre problema només és Espanya. Ho dic perquè tenir una mosca collonera que tot el sant dia està emprenyant sense saber encara que vol ser quan sigui gran, mentre cofoia es mira el melic i es diu que bé ho fa tot i que malament ho fan els altres, entenc ha de tocar i molt els bemolls, fins a treure de polleguera. Diem que no ens entenen, cony! si no ens entenem ni nosaltres, com volem que ens entenguin els altres. L’Artur Mas parlava de refundar el catalanisme com aquell que descobreix Amèrica amb 50 anys de retard, obsessionat com estaba per ser President de la Generalitatm i ara que per la nostra dissort ja ho és, no s'ha recordat de refundar aquest catalanisme, enfeinat com està tapant forants i retallat a tort i a dret. Aquests de CIu que són ara independentistes i després Majéstics, són l'imatge d'aquest desori català, de la puta i la Ramoneta. CIu ja ha estat un desori en la llarguíssima i penosa travessa del desert, el PSc que no saps si va, ve o torna i sempre a les ordres sacrosantes d'en Zp, feliçment jubilat igual que el senador Montilla. Iniciativa que es un permanent Don Tancredo cumbaià, ERc que és can garlanda, tot i que amb Oriol Junqueras sembla han redreçat una mica el rumb, encara que no deixen de ser com ICv, dos partits residuals. El PP de Blanes que no sap a quina carta jugar amb els favors amb que els obsequien els seus companys? de Madrid, per més pit que ara treguin i no ho dic per la Alicia lo del pit. I com a cosa folklòrica queda Ciutadans, tres i l'astròleg, SI i l'Anglada. Com voleu que ens respectin amb aquest lamentable espectacle d'aquesta auca de politics repapiejants.
Se m'acut que hauríem de refundar els partits polítics, perquè aquesta és una de les causes del nostre problema, tenim uns partits que no acaben de satisfer-nos, per manca de concreció en els seus plantejaments o per perdre’s en les menudeses miserables del dia a dia, lluny del Pacte Democràtic per Catalunya- per exemple – Partits que confonen els problemes, les preocupacions reals que tenim tots els que vivim en aquest país, amb els seus, de lideratge inclosos i entestats com estan en les seves picabaralles ometent el debat real de les idees, quan pel ciutadà el debat real i prioritari és el de la butxaca i resolt aquest, ja tindrà temps d’embrancar-se en si son garses o perdius. Un debat de les idees i de la pròpia identitat que ells mateixos han ajudat a diluir amb la política de botiguer pactista amb Madrid, del peix al cove i anar fent la puta i la ramoneta, quefer molt català. Portugal es va independitzqar de Castella fa tres-cents anys perquè no li sortia a compte i sobretot perquè com Fuenteovejuna varen anar tots a una, cosa que aquí és impensable.
Com en el joc de trencar l’olla que amb els ulls embenats i un pal a la mà vas donat passes titubejants intentant encertar-la, dins del desconcert que et produeix la foscor, aquesta és la sensació que hom percep en els nostres polítics, de desconcert, i de desunió, situació ideal perquè els altres en vista del panorama se’ns vagin torejant, mai millor dit i traient-nos el suc i el bruc davant la nostra passivitat. I aquí s'hauria d'afegir que el país com a societat, no està en general gaire per la labor, priven més les necessitats del dia i de l'oci i s'ha refredat aquell esperit contestatari de la transició. Ens hem acomodat - és cert -, i hem dipositat la responsabilitat als polítics que ja es veuen no estàn per aquesta labor.
Josep Pallach |
No se que hauria passat si en Josep Pallach no hagués perdut la vida aquell 11 de gener de 1977, seria fer política ficció, és el mal de morir-se abans d’hora, pots esdevenir un mite o caure en l’oblit. Ell era, crec, o podia haver estat una referència que en el devenir polític dels anys següents hauria pogut canviar el curs de la nostra història. També polítics del PSC com Raventós haurien pogut jugar un paper més preponderant en la formació del país però se’n varen cuitar prou de desactivar-los, Tarradellas el primer. Però no fou així, i ves a saber com realment hauria anat, els fets són els que són i estem on estem.
Votant com vaig ser durant anys de CIU, decebut pel pacte amb el Pp en la seva primera legislatura, la del català en la intimitat, i albirant cap on derivaria Aznar, vaig abandonar-los com a votant, refugiant-me en ERC on no m’hi acabava de sentir del tot còmode, vaig votar-los no massa convençut amb el resultat que s’ha vist un cop han tocat poder.
I ara que faig? Em pregunto, i immers en un mar de dubtes, ja no sé a qui votar, ni si soc català, espanyol, europeu o ciutadà de la Creu Alta. Ni tan sols estic emprenyat com deia l’Enric Juliana, i no sóc ampoc un Borja Mari. El que si sé és que estic decebut, fastiguejat i cansat, molt cansat, de partits de seleccions, de sobiranistes cridaners i esbojarrats, de tecnòcrates aturats i impresentables, de jubilats desbarrant quan no ho han fet en 25 anys, de manifestacions i consultes preventives, de tot en general. De nacionalistes a ambdues bandes, de pàtries, de banderes, d’ideals i d’utopies. Cansat de transigir, d’exigir, de compartir, de ser solidari i a sobre mal vist. Cansat d’explicar-me (inútilment). No se si val la pena aquest desgast, aquesta continua decepció en que ens trobem immers, amb aquesta penúltima presa de pél; no ens paguen els 759 milions d'euros i a més a més ens donen la culpa compartida amb altres autonomíes del deficit de l'Estat Espanyol.
No se si val la pena ser català, sincerament, ja no ho sé, el preu a pagar és molt onerós i la recompensa escadussera, però possiblement si som o intentem ser honestos, gran part de la culpa, una part dels problemes que tenim pendents per resoldre són genuïnament nostres i molt em temo que amb la patuleia política que tenim poc s'arreglarà. A sobre hem perdut el lideratge econòmic, industrial, i no és només per manca d'inversions en estructures per part de l'Estat o per la mundialització. Possiblement el nivell dels empresaris del País actualment és semblant al dels polítics, amb un perfil molt baix, lluny dels empresaris del finals del 19 i començaments del 20, que encara varen revifar després de la guerra amb més o menys connivència amb el règim, però que estaven allí empenyent, tirant de la locomotora de l’economia. Ara i suara com el tren de Puigcerdà, el recorregut és fa pràcticament amb el mateix temps que quan el varen inaugurar. Ho tenim molt negre i no si val a donar de tot les culpes a Espanya, i a sobre encara n'hi ha que somien truites amb l’independència, quan tan i tant hi ha a fer abans per part nostra sense dependre dels altres i després ja en parlarem. Com diria Forges....PAÍS!
Comparteixo en bona part les teves reflexions i les teves angoixes, Francesc, si se'ls pot qualificar amb aquest nom. Jo també he basculat -i basculo- entre més d'un partit; tinc clar quins tinc vedats (PSOE i PP), la resta els he provat o provaré, ho sé, tots.
ResponEliminaI sí, jo també toco sovint el crostó a la nostra (la catalana) política. Jo sí sé què sóc i què no sóc (català i espanyol, respectivament), però detesto el catalanisme patètic que crida "Madrid té la culpa de tot" (que la té, en grandíssima part) però que calla que, al nostre país, també hi ha coses que es fan amb el cul, amb perdó.
Ara, al final sempre arribo a la mateixa conclusió: posats a que em donin pel sac alguns catalans i alguns espanyols, com a mínim més val escombrar cap a casa, no sé si m'explico.
Sí, país.
FERRAN ha explicado con claridad mí problema. Interiormente voy como cagallón por sequia. Dando tumbos. Siempre , hasta la desaparición del PC (Anguita), he votado izquierda. Pwero ya no me significo con nada. Creía en una comunión entre partidos, tipo pacto Toledo, para tirar de este carro. Pero tampoco están por la labor. Catalunya ha perdido peso, los dirigentes nos la han convertido en una aldea grande. Parte de culpa al Sr Pujol, que lo quería dominar todo y se durmió 23 años en el poder. Desgraciadamente ya no voto, he perdido la fe, soy un ateo-votacional. El último punto y seguido, el de escombrar cap a casa, puede ser rentable, pero carecemos de industria pegaso, ossa, ebro, seat, derbi, montesa, vanguart, elbe, inter, koster...así mil..y con el turismo no nos vale, el 75% del alumnado de Pedagogía...no sabe ingles...gente de 18 a 21 años...No estamos preparados...Que esa es otra. Salut. Como siempre un placer escribir por aqui...a las 7 de la mañana me doy la dosis del despeje mental. Salut
ResponEliminaA la comunidad esta inventada donde yo vivo, el Estado nos debe transferencias por casi 300 millones de euros, que si los dividimos por los habitantes,(2,400.000), nos sale que el Estado o España o como querais llamarla nos debe más a cada castellano que a cada catalán. Pero eso si, aquí gobiernan los imbéciles del PP, y eso se lo callan.
ResponEliminaEstoy leyendo un libro de la Inglaterra del siglo XVI de principios, en ese libro se muestra como los consejeros del rey iban difundiendo rumores de una posible invasión de Francia. Como consecuencia de ello, aumentaron los impuestos de forma geométrica y las expropiaciones a la Iglesia católica se quedaron en manos de cuatro mangantes, es decir se expropiaron a unos chorizos y se lo cogieron otros; se pagaban a "predicadores" para exaltar el "espiritu nacional" y hacer ver que ese expolio era necesario para la nación.
La Historia es contundente en este aspecto los nacionalismos de todos los tipos, solo han conducido a la miseria de los pueblos.
Mi patria es mi casa y mi interés mi familia. Cuando en vez de mirarnos las diferencias que nos marcan cuatro apesebrados de partidos políticos que tienen que justificar sus inmorales, inmerecidos y asquerosos sueldos sembrando discordias entre los ciudadanos, nos preocupemos de hacer esfuerzos comunes para nuestro bienestar y no dejemos que estas castas endogamicas nos manipulen de forma torticera, tal vez ese sea un buen comienzo.
Las necesidades de los ciudadanos y digo ciudadanos, no políticos con infulas, son las mismas en Burgos que en Barcelona y no se puede entender que medicina y cultura sean las victimas de gastos vergonzosos por parte de administraciones inútiles a la mayor gloria del "capullito político" de turno y esto no tiene fronteras, por mucho que se empeñen en ponerlas. Por cierto me llamo Daniel Fuente.
Un saludo.
P.D. Para mi eres Francesc Puigcarbó y punto, una persona, ni catalán, ni español ni hostias...
A la comunidad esta inventada donde yo vivo, el Estado nos debe transferencias por casi 300 millones de euros, que si los dividimos por los habitantes,(2,400.000), nos sale que el Estado o España o como querais llamarla nos debe más a cada castellano que a cada catalán. Pero eso si, aquí gobiernan los imbéciles del PP, y eso se lo callan.
ResponEliminaEstoy leyendo un libro de la Inglaterra del siglo XVI de principios, en ese libro se muestra como los consejeros del rey iban difundiendo rumores de una posible invasión de Francia. Como consecuencia de ello, aumentaron los impuestos de forma geométrica y las expropiaciones a la Iglesia católica se quedaron en manos de cuatro mangantes, es decir se expropiaron a unos chorizos y se lo cogieron otros; se pagaban a "predicadores" para exaltar el "espiritu nacional" y hacer ver que ese expolio era necesario para la nación.
La Historia es contundente en este aspecto los nacionalismos de todos los tipos, solo han conducido a la miseria de los pueblos.
Mi patria es mi casa y mi interés mi familia. Cuando en vez de mirarnos las diferencias que nos marcan cuatro apesebrados de partidos políticos que tienen que justificar sus inmorales, inmerecidos y asquerosos sueldos sembrando discordias entre los ciudadanos, nos preocupemos de hacer esfuerzos comunes para nuestro bienestar y no dejemos que estas castas endogamicas nos manipulen de forma torticera, tal vez ese sea un buen comienzo.
Las necesidades de los ciudadanos y digo ciudadanos, no políticos con infulas, son las mismas en Burgos que en Barcelona y no se puede entender que medicina y cultura sean las victimas de gastos vergonzosos por parte de administraciones inútiles a la mayor gloria del "capullito político" de turno y esto no tiene fronteras, por mucho que se empeñen en ponerlas. Por cierto me llamo Daniel Fuente.
Un saludo.
P.D. Para mi eres Francesc Puigcarbó y punto, una persona, ni catalán, ni español ni hostias...
Juan Vicente Herrera también arremetió contra el Gobierno de José Luis Rodríguez Zapatero denunciando que debe a la comunidad 650 millones de transferencias finalistas de este año, lo que “estrangula” a Castilla y León".
ResponEliminaYa veras como ahora a este apesebrado del pp que tenemos como presidente de esta comunidad inventada, se le olvida el "estrangulamiento" y he puesto mal la cifra no eran 300 millones sino 650 millones. Pero es igual este país es un despropósito, un caldo de cultivo para vividores y sinvergüenzas, donde los robos al erario publico prescriben y donde nadie paga nada.
Miquel, mucha industria cierra puertas, tienes razón, pero de la poca que hay en España, la mayor parte sigue estando en Cataluña. Solo lo digo como pequeño apunte a tu comentario.
ResponEliminaEn todo caso, sí, es verdad, no está la cosa como para que nos durmamos en los laureles, tampoco los catalanes. Y tu nota sobre el nivel de inglés de nuestros jóvenes, muy acertado lamentablemente.
Saludos,
Jo seguiré insistint en què el que cla és mirar de proposar petites solucions i no només analitzar i medir el grau de les misèries i els desastre.
ResponEliminaI és que jo em crec -amb fe de carboner- allò que diu que "Tot està pe fer o per reinventar".
El que cal, a més de exigir trnsaparència i lluitar contra les corrupcions, exigint una legislació que penalitzi els delictes contra els bens públics.
El polñitic corrupte ha de ser castigat amb pena doble o triple. Aquesta és la idea que s'ha d'inculcar a la societat catalana i española...
Se sap si el molt ex-honorable Montilla cobra com a Senador i també com a ex-President de la Generalitat? Quant cobra? I si la seva senyora continua tenint una dotzena de càrrecs públic de tota mena? Quant cobra?
Exigir Transparència sobre tota la cosa públioca i InforMACCIÓ. Això és el que ens cal. Aquest és el debat que cal tenir permanentment. La resta el ploramiqueig patètic.
Oi ;-)))
És absurd creure que la culpa de tots és dels altres, però sovint ha estat una sortida fàcil, massa fàcil, que els nostres politiquets han aprofitat per seguir amorrats a la mamella.
ResponEliminaAixò passa aquí i allà, i anar fent.
Penso que la independència de Catalunya s'està gestant a Madrid, fet i fet, mentre estavem ben vistos i valorats, això no passava. Però ara som com els infidels de les croades, que mitificats pels mitjans, portem banyetes i mengem nadons mentre ens suquem en sutge.
España mai no ha valorat gaire la riquesa que aporta la diferència, i això es va tornant insuportable.
t'has explicat clar i català Ferran
ResponEliminaJO TAMPOC VOTO Miquel, no se a qui, ni em sento representat per cap partit dels actuals.Agradi o no voto en blanc
ResponEliminapodríamos ponerle una demanda conjunta al Estado Español, Temujin: o sea a Madrid, nos saldría el pleito más barato.
ResponEliminaSani, enre ells es defensen i no fan cap llei per condemnar als administradors polítics malbaratadors. Espliquen l'anècodta d'uns mandataris xinesos que estaven entre construir una universitat o una presó, i no s'acabaven de decidir. Finakment, un d'ells va dir: a la Universitat ja no hi anirem i a la presó mai se sap, val mes que construïm la presó.
ResponEliminaaixó que dius es cert Joan, són la millor fàbrica de independentistes els de Madrid i la Brunete mediàtica. Però per assolir la independència necessitem una unitat de la clase politica i social que no hi és, i un recolzament exterior que tampoc tenim.
ResponElimina