Jemaa el Fna , declarada patrimoni de la humanitat, comença a la Plaça Foucauld i arriba fins al Mercat Moro on hi ha el cafè de France i el restaurant Alhambra. Més o menys te una superfície d'uns cent cinquanta metres d'amplada per dos-cents de llargària. El seu encant no és el propi atès que en si mateix no te res, llevat de l'asfalt dur. El seu especial atractiu rau en el contingut que l'omple en diversos moments puntuals al llarg del dia i la nit.
De bon matí, abans de trencar l'alba, quan encara no ha sonat la pregaria de l'almuecí des de dalt dels minarets, dins d'una desorganització organitzada, com si d'una espècia de ritual és tractés, es comença a omplir de tota classe de gent que comença a muntar les parades de dàtils, plàtans, taronges, préssecs, cebes, síndries, tomàquets, patates, llimones, naronges, te, menta fresca, etc.Perfectament apilades. llenties, cigrons i mongetes aguanten miraculosament un delicat equilibri similar al de dàtils de tots tipus o figues seques, cacauets i d'altres fruits secs o confitats. Tot tipus de flors i venedors de suc de taronja i espècies com el safrà, pebre, canyella, comins, nou moscada o ají etc.. completen el barroc i colorit quadre cromàtic i sensorial.
Més tard arriben els encantadors de serps amb les seves gralles, las noies que pinten amb Henna i els aiguaders amb els seus vestits vermells, camisa blanca i singulars barrets vermells també rematats per cordons de roba. Aquests aiguaders proveïts d'un odre de pell, t'ofereixen aigua en uns vasos de coure que duen penjats. Seguint la tradició musulmana als pobres els hi donen de beure gratuïtament.Son gent senzilla i afable orgullosos de la seva tradició. Si els vols fer una fotografia tindràs de pagar com tot el que es bellugui a Marrakech. Amb deu dirhams ni ha de sobres.Rondinaran igual si els en dones vint. Cap al migdia, la forta calor (entre 34 i 38º a l'ombra a l'estiu) provoca bastants desercions a ambdues bandes - venedors i visitants - però pels voltants de les sis comença mica en mica a omplir-se de nou, tot i que en aquests moments del capvespre l'espectacle s'ha de contemplar des de la terrassa del cafè de France.
Allí mentre preneu un deliciós te la menta podreu gaudir de la posta de sol que reverbera sobre la Kutubiyya i tota la part sud de la ciutat, amb el rerefons de Gueliz a la dreta i les muntanyes de l'Atlas a la llunyania difoses enmig de la broma del capvespre, mentre a baix a la plaça el formigueig de gent que comença a muntar les seves parades o xiringuitos s'accentua i, aleshores en un moment puntual entre la posta de sol i les primeres foscors de la nit, esclata la orgia de llum de milers de bombetes de gas, colors, olors, músiques i tot quan us pugueu imaginar i més.
la plaça des de la terrassa del Café de France
Escribes per encàrrec, tiradors de cartes, narradors d'històries, músics amb els seus llaüts, ginbris i l'insistent so dels tambors, altra volta les noies de l'henna, lluitadors, boxejadors, equilibristes, ballarins i ballarines, rotllanes de jocs autòctons, dentistes i les parades de sucs de taronja, caragols o pinxos moruns, cuscús, kefta, toujaen, peix o dàtils, pastissets de mel, ous, verdures, hortalisses i d'altres varietats gastronòmiques. Es tracta d'un autèntic plaer pels sentits que sorprèn gratament a l'occidental poc avesat al tipus de vida dels països àrabs. Un cop sopat es tracte d'anar donant voltes per la plaça observant totes aquestes mostres variades d'espectacle, alguna d'elles incomprensible per a un occidental. Ja us he dit que moltes d'elles son específicament pels habitants de la vila, i és bo que així sia, és l'orgull de les costums ancestrals no oblidades que segueixen perdurant davant la modernització que feixugament es va obrint pas. I és la mostra que nosaltres que ens pensem que som el país de la gresca a les nits, més avall i molt a la vora també els hi va la marxa. No som tan diferents doncs encara que últimament ens comenci a envair l'estúpida supèrbia de la decadent societat europea. No hem d'oblidar que els àrabs varen estar vuit-cents anys a les terres espanyoles. Era en aquella època en que l'ignorant catedràtic de burrología, Don Manuel Jiménez de Parga afirma que mentre els altres érem una colla de porcs els andalusos es banyaven en "aguas de colores" aigües que si ho eren, precisament era gràcies als musulmans que ens varen civilitzar una miqueta i ara, desagraïts els rebutgem, i és que no hi ha res més desagraït que els ignorants.
Feta aquesta postil·la que suposo molestarà a algú, però així o crec i, per tant, ho dic, tornem a la plaça objecte de la narració: La gresca dura ben bé fins a les dues o les tres de la matinada. Aleshores la plaça es pren un petit descans esperant ja els primers matiners que en un parell d'hores tornaran a recomençar el seu cicle. I això cada dia de l'any per admiració de propis i estranys. Us ben asseguro que qui hagi vist pondre's el sol mentre beu pausadament un te a la menta, contemplat i participat de l'espectacle en la seva totalitat, difícilment podrà oblidar-se per més temps que passi, d'aquesta plaça. I no és que es tracti d'una posta de sol excepcional, no és ben bé això, simplement és un conjunt de sensacions, un estrany silenci remorós dalt de tot de la terrassa del cafè de France, tot el ritual que prepara l'esclat quan les primeres ombres de la nit s'apoderen del seu entorn. És tota una posada en escena que la fa diferent, única i incomparable. (article recuperat. Ho sento, m'ha pogut la nostalgia)
T'espero amb ànsia, que fa temps que no xerrem... de fer un viatge a Marràqueix, trobo a faltar la plaça, enyoro la ciutat!!!
ResponEliminagairebé segur que vindré, car com no se a quina hora acabaré a Toa, ja he dit a la dona que no aniré a dinar, o sia que ho tinc bé.
ResponEliminauna abraçada.
Com continue llegint els teus post no pararé de viatjar, ahir per la natura, ara per aquesta enigmàtica ciutat...
ResponEliminai tot seguit m'endinse amb una novel·la eròtica.
INCREDIBLE! THAT'S FANTASTIC!
si pots ves a Marràqueix, val la pena. Quan a la novel·la eròtica, la vaig cremar al foc dels justos..per dolenta...
ResponEliminaHo sento, m'ha pogut la nostalgia.Vigila, els records són una cosa, la nostàlgia altra molt diferent.
ResponEliminaDepèn, diguéssim que m'ha pogut la nostàlgia dels records d'un temps que ja no és meu, que no tornarà. Digues-li enyor, si vols. De fet, com passa amb quasi tot a la vida, l'explicació és molt més senzilla, revisant el text que l'havia enllaçat a l'escrit anterior (ja ha passat alguna altra vegada) s'ha publicat el dia d'avui. Casualitat o causalitat, no ho sé, però així ha estat. Salut.
EliminaVigila que amb aquests salts al passat i tornades al futur, no hagis creat alguna paradoxa espai-temporal i hi ha resultat en un terratrèmol. Ai ai ai!! Francesc què has fet?
ResponEliminaLa culpa del terratrèmol no és meva, ep!
ResponEliminano sé, no sé... 😁
Eliminatens proves fefaents de la meva culpabilitat?
Elimina