Parlava sense paraules Clídice al seu bloc del suïcidi de Mario Monicelli, un dels pares de la comedia italiana. Monicelli va morir el 29 de Novembre passat en llençar-se per una finestra des del cinqué pis de l'Hospital San Giovanni a Roma, on habia estat ingressat per ser tractat d'un càncer de pròstata. Els comentaris a la noticia són diversos, n'hi ha que  parlen d'un final trist, altres que lloen la seva figura i fins i tot qui li retreu a Clídice que malgrat haver avisat que se n'anava de vacances fins el 13 (quina sort, o quina barra) habia publicat post vacancem aquest comentari mut.

Sincerament, amb 95 anys, la feina més que feta i amb poques perspectives de qualitat de vida, el més raonable és el que va fer Monicelli. Tot i que fa falta molt de valor per cometre un acte covard com aquest. Dit aixó, i com ja he manifestat en més d'una ocasió, el suïcidi és un dret adquirit, puig ja que no hem pogut triar el fet de ser duts aquí, almenys tenim el dret de decidir quan acabem amb la pel·lícula de la nostra vida, de la que a més a més no ens han deixa't escriure'n el guió. Al cap i a la fi, el responsable, qui ha comés el greuge primigeni no hem estat nosaltres, i a més a més, per més inri no sabem qui ha estat, atès el qui en has portat oficialment no és més que un mer instrument biológic.

Intenteu posar-vos en el cervell d'una persona brllant i aguda com Monicelli, ingressat en aquell hospital als 95 anys i amb un càncer de próstata. El guió marcava clarament les passes a seguir i ell es va limitar a complir amb el protocol ajustant comptes amb la vida. I no dic allò tan cursi de descansi en pau, perquè no és cert. Els morts no descanses, jeuen mentre es van descomposant, o els cremen per evitar que se'ls mengin els cucs. 

Aixi de clar i així trist, però és el que hi ha. És el que hi ha.