"En només quatre mesos, Espanya ha consumit tots els recursos que el seu ecosistema pot produir. A més, no és a temps de regenerar-lo i emet més contaminants dels que pot absorbir. Per tot això, des d'aquest dimarts 20 d'abril a les 16.50 hores, Espanya ha entrat en "deute ecològic". Són càlculs de la New Economics Foundation (NEF), un comitè d'experts independent britànic, que afirma que en el cas que tots els ciutadans del món visquessin com els espanyols, farien falta tres planetes per poder cobrir totes les necessitats.
Els nostre entorn té una capacitat limitada de produir recursos i d'absorbir contaminants sense posar en risc la capacitat de generar aquests recursos any rere any. Segons els càlculs de la NEF, basats en les dades de la Global Footprint Network, Espanya ha trigat menys d'un terç de l'any a acabar tot el seu pressupost ecològic pel 2011 i només pot satisfer les necessitats a compte de recursos d'altres països.
La biocapacitat del territori espanyol només permet cobrir el 30% de la seva demanda de recursos. Cada espanyol necessita 5,4 hectàrees globals per satisfer el seu nivell de consum actual, però només té un pressupost d'1,6 hectàrees, de manera que el seu dèficit ecològic és de 3,8 hectàrees. Al ritme de consum actual, i si Espanya hagués de subsistir dels recursos propis, aquest dimarts 19 d'abril els hauria esgotat ".
Aquest text que heu llegit, és una de les bestieses més grans i disparatades que he llegir en molt de temps. Em temo que els senyors de la New Econonmics Foundation no s'han assabentat de que va la cosa dels recursos, recursos que sobren i amb escreix, i és tenint en compte que hi ha hectàrees i hectàrees sense explotar per guaret o altres aprofitaments de subvencions agrícoles europées, o simplement per manca d'interés.
No ens deixen prodüir tot la llet que podriem produïr, i ens dediquem a engreixar els porcs dels Paisos Baixos, i podria seguir explicant com es poden aconseguir recursos amb escreix, però aixó ja ho sap la gent la terra. Hi ha tres coses que ens sobren i molt, recursos agricoles, massa arbrada i aigua. El que s'hauria de cambiar és la manera de consumir i potenciar la agricultura, però de deute ecològic res de res. Aquí l'ùnic deute que té Espanya a banda del seu, són els quinze mil milions que no ens retorna cada any i que signifiquen el 9% del nostre producte interior brut, i aixó si que serien recursos per Catalunya si ens els retornessin.
Aquests estudis sempre tenen un punt d'alarmisme. No nego que en el fons hi pugui haver una part de veritat però com tots els estudis cal ser analitzats amb lupa i les seves dades cal ser agafades en pinces i precisió.
ResponEliminaCal ser molt prudent amb aquestes notícies. Com molt bé dius cal un canvi d'hàbits en la manera de consumir.
els fan a ull Gabriel, sense conèixer el territori ni els seus recursos, es com quan munten un sarau perquè es crema un bosc i diuen que ens quedarem sense arbres, i resulta que hi haa dia d'avui més del doble de massa arbrada que fa seixanta o setanta anys.
ResponEliminaLa Repoblacion "industrial" de los bosques empezó en 1950 con la "Ley de Fomento a la Producción Forestal", que primaba la repoblación con especies de crecimiento rápido básicamente Pino Negral, Pino Laricio, Pino Silvestre y dos clases de Eucaliptos. España era un erial y como bien dices va recuperando su superficie.
ResponEliminaLos "ternicos" estos, quizás debieran hacer planes económicos para apoyar a cultivos que compaginen el Medio Ambiente, la calidad y la rentabilidad, por ejemplo la dehesa y pensar en como ayudar a su mantenimiento como por ejemplo con generadores eólicos.
No criticar tanto y aportar más es lo que debieran hacer...
eso Temujin y que se dejó de ir al bosque a hacer carbón con la industrialización, y ahora un árbol toca al otro que no hay manera de ir a coger setas.
ResponEliminaHi ha la frase tan socorreguda de cherchez la femme, en aquests casos cal dir cherchez la idéologie i arribarem al capdavall de tot. Si bé hi ha una part de raó, la resta pura especulació sense tenir en compte llistats enormes de circumstàncies essencials per al territori.
ResponEliminaPuigcarbó, yo tengo una chimenea en casa y yo hago toda la leña que consume y consume mucho. Lo hago por dos razones porque me gusta y porque así no gasto gasóleo. Hago limpias en un bosque de roble. Un saludo.
ResponEliminaesto está muy bién Temu, pero lo hace muy poca gente y tu debes saber perfectamente como están los bosques.
ResponElimina