Dos-cents comunicòlegs analitzaren dijous i divendres passat la vida sense mitjans de comunicació al VI Congrés Internacional Comunicació i Realitat que organitza la Facultat de Comunicació Blanquerna-URL.

Imaginar la mort dels media serveix per entendre quina és la seva funció. Si a la vida li extirpem els mitjans de comunicació, el cos social es queda sense tres facultats bàsiques: perd la democràcia, l'economia de lliure mercat i la il·lustració de la població. Fins ara, els mitjans de comunicació han aglutinat professionals amb una missió nuclear en el món occidental. Han exercit de mitjancers de l'intercanvi social. Han constituït un territori comú per confrontar idees, per compartir coneixements, així com per vendre i comprar productes i serveis. Al llarg de més d'un segle, la premsa, el cinema, la ràdio, la televisió, les accions de relacions públiques i les campanyes publicitàries han esdevingut la plaça pública que ens ajuda a construir un "nosaltres". - Diuen a la pàgina web de Blanquerna -

En aquest nou congrés, ha arribat el moment de provocar i plantejar-se què pot succeir si els mitjans de comunicació tradicionals moren definitivament. En conseqüència, l'objectiu que persegueix el títol del proper Congrés pretén recollir el discurs apocalíptic de molts experts en mitjans de comunicació per tal de portar-lo a la seva formulació més extrema: Life without Media / Una vida sense mitjans de comunicació.

No se quines varen ser las conclusions a les que va arribar aquest congrés de suposats saberuts, però una vida sense mitjans de comunicació, si entenem com a tals els medis informatius oficials o privats, no tan sols és perfectament assumible si més no és desitjable. Els mitjans de comunicació estàn morts fa temps i es limiten a vomitar estupidesses manipulades o insulses 24 hores diàries. I si aquest congrés es refereix a mitjans de comunicació intel·ligents com blogger, wordpress, o mòbils, seria un xic més complex prescindir d'ells, però ho superariem, tampoc és tanta la gent enganxada a la xarxa. Si feu una enquesta al carrer estic segur que el 80% dels enquestats no saben que és un bloc, ni facebook ni twitter. En el cas dels blocs podriem arribar al 95%.
De fet si tanquessin Facebook o Twitter no es perdria gran cosa, només que perdriem el cens d'idiotes esnobs e infantiloides que té el païs per fantasma quadrat.

Sense mitjans de comunicació seguiriem ignorant la majoria de coses igual que ara però seriem molt més feliços i les noticies agafarien la seva cadència i dimensió local com havia estat fins fa quatre dies. Els mitjans de comunicació oficials i/o oficialistes tal i com es desenvoluppen actualment, son uns ens totalment prescindible, en paper i en digital, i la seva desaparició no crearia ni el més mínim trauma al personal, ans al contrari li trauria aquesta estùpida dependència que ara té, i és dedicaria a questions més agradables i serioses. Els diaris en paper tenen els anys comptats i els digitals agonitzen només néixer. Afortunadament doncs, hi ha vida més enllà dels mitjans de comunicació. Vida intel·ligent.