Mirant enrere sense ira, retrocedint només cinc anys en el temps, Irlanda era l'exemple a seguir pel seu creixement, on tothom s'emmirallava, i Espanya es vantava del mateix, mentre Alemanya encara no havia oblidat el seu passat i la seva autoimposada obligació d'ajudar economicament a la aleshores pujant Europa. L'euro es mostrava fort davant el dòlar i semblaba viviem els europeus en la comunitat de l'abundor. Cinc anys després, Irlanda i Espanya estàn com estàn, sense parlar ja de Grecia i Portugal i el misteri insondable que és Itàlia, país del qual el que sabés determinar el seu PIB real hauria fet tots els mèrits per guanyar el Nobel d'economia o d'investigació fiscal si existis. 

Cinc anys més tard, no només a Catalunya ni a Espanya, a tot Europa hi ha una palesa manca de lideratge que només i a la seva manera s'han atorgat Merkel i Sarkozy, i és en aquestes circumstàncies amb el malalt terminal e irrecuperable de Grecia damunt la taula d'operacions i sense cap cirurgià qualificat per salvarla, que Polònia, el país que va entrar de puntetes a la Comunitat, gens europeista i regularment democràtic, i que cinc anys més tard semblen anar d'allo més bé, qui s'ha de fer amb les rendes d'aquesta Comunitat Europea, amb l'avís d'intencions de que no pensen fer un paper de comparsa o cumplir amb el paripé durant el seu mandat.
A tot aixó (ja podem posar la barba a remullar) Portugal ha retallat al 50% la paga extra de nadal. Em temo que acaba de començar l'autèntica crisi.