Abans de marxar de vacances vaig anar el dissabte al matí a veure al meu pare. Xerravem d'una cosa i l'altra, del seu taló d'aquiles que li fa guitza i no se perquè en un moment donat varem passar a parlar d'un costum social que per a molta gent jove els deu sonar a desconegut "prendre la fresca", no se com hi hem arrivat, em sembla que ha sortit perquè parlavem d'Andalucía on la gent feia molta vida al carrer i suposo que per ací hem acabat parlant de prendre la fresca, que allí encara es fa almenys, als pobles i aquí s'ha perdut gairebé del tot. I dic gairebé perquè almenys a Sabadell algú encara ho fa a l'estiu. Fins i tot que el costum de prendre la fresca era després de sopar, n'hi ha alguns que als barris sopen al carrer encara a dia d'avui.

Aquest costum ve de quan no hi havia televisió i a l'estiu havent sopat, quan comença a còrrer una mica d'aire fresc, la gent treia les cadires al carrer davant de casa seva i s'ajuntaven uns quants veins per prendre la fresca. Allí amb la mitja llum del càrrer, o fins i tot en el cas de Sabadell a la mateixa Rambla, la gent la feia petar fins tard, i com ja he dit alguns sopaven i altres feien el traguet i el cigarret, que a la fresca no hi ha control d'alcoholèmia ni prohibició de fumar. Allí és xerrava, és criticava i s'arreglava el món en general, tot estava permés i res prohibit, car prendre la fresca,abans (ara ja no ho sé) era de franc, i ningú es queixava del soroll ni de res.

A dia d'avui, si es practiqués prendre la fresca amb assiduïat com abans, suposo que no estaria ben vist, els veïns que no sortissin a prendre la fresca es queixarien del soroll, i l'Ajuntament pretendría cobrar alguna mena d'impost per ocupació de via pública, a banda que com les ciutats les tenim pràcticament a les fosques, per veure-s'hi els veïns haurien de treure fanalets o llums de camping gas. Res, que no pot ser, tots espaterrats al sofà i a veure la Tele, - els que puguin, que amb això de la TDT depén d'on bufi el vent has de veure el canal que et deixi amb "signal"- , i amb l'aire condiciona't a tota pastilla, això si.
*