Tres persones han mort i sis més han resultat ferides arran de l'esfondrament d'un edifici al popular barri del centre de l'Havana, la capital cubana, la nit de dimarts, segons han informat mitjans locals.
L'edifici, de tres plantes, s'ubica a la intersecció dels carrers Infanta i Salud, i estava declarat inhabitable des de feia anys, però tot i això hi vivien diverses famílies, segon han dit a Efe diferents veïns de la zona. La CNN mexicana, però, informa de la mort de 6 persones i destaca, per mitjà de la blogaire Yoani Sánchez, que el règim cubà ha trigat 17 hores a informar del tràgic accident.
De fet, veien l'estat de la majoria d'edificis de l'Havana vieja, hom diria que en cauen cada dia, mitja Havana és poca cosa més que un munt de runes. La deixadesa arriba fins al punt que en una bastida d'aquestes d'alumini d'un edifici del que només en quedaven les parets, les herbes s'havien enfilat fins dalt de tot, del temps que feia que estava abandonada, de fet tota l'Havana és un abandó, quan alguna cosa s'espatlla així es queda. Alguna tasca de rehabilitació amb fons d'ajuda exteriors s'està fent, però molt lentament, i a penes es nota.
Aquest poema que va sorgir de la meva estada crec defineix que és l'Havana:
De fet, veien l'estat de la majoria d'edificis de l'Havana vieja, hom diria que en cauen cada dia, mitja Havana és poca cosa més que un munt de runes. La deixadesa arriba fins al punt que en una bastida d'aquestes d'alumini d'un edifici del que només en quedaven les parets, les herbes s'havien enfilat fins dalt de tot, del temps que feia que estava abandonada, de fet tota l'Havana és un abandó, quan alguna cosa s'espatlla així es queda. Alguna tasca de rehabilitació amb fons d'ajuda exteriors s'està fent, però molt lentament, i a penes es nota.
Aquest poema que va sorgir de la meva estada crec defineix que és l'Havana:
.
Restos de una hermosa dama
mal envejecida, conforman
las dos Habanas,
la nueva y la vieja
de calles angostas y largas
paredes desconchadas
y edificios derruidos o casi,
que no se repararán jamás
.
La vida en la calle, las puertas
y ventanas de las estancias,
abiertas de par en par, emanan
olor a ron y especias, y la música
que lo invade todo, a los sones
del merengue, la guaracha,
la guajira, o el cha-cha-cha
Una mami viejecita sonríe desde un
rejón, es una sonrisa triste,
de quien ya no espera nada, pero
sonríe, con los surcos de su cara
*
Y la dos Habanas sobreviven
siendo tantas sus carencias
que hasta carecen de nada
Y la gente canta y baila
y sonríe por la calle, y los niños
todos uniformados van y vienen
de la escuela. El sol, cómplice
con los desheredados alumbra
y les calienta. Hay una plaza
llena de luz y libros olvidados
y la Catedral y el Capitolio
y museos, muchos museos.
*
Un viejo Buick del 59 ha reventado,
un neumático desgastado, y allí
en medio del paseo del Prado
vanamente intentan repararlo
Mientras en el malecón, una mulata
se pasea contoneándose,
sus caderas cimbrean sinuosas
despertando más de un suspiro
entre los chavales que están pescando
*
Son las dos de la tarde y
el custodio del monumento
al general Máximo Díaz,
espera su comida. Liovis
platica con él, mientras
intenta cazar algún turista,
un rastafari sentado en la acera
dibuja barrocas formas
en una gruesa libreta
*
Y la Habana sigue ahí,
dejando pasar el tiempo
al son de una guajira
de las de Joseito,
el de Guantanamera.
Y a pesar de todo y de todos,
la ciudad se siente viva
En palabras de su gran poeta
“Eternamente viva”.
El tema és molt interessant però he tingut una sorpresa a l'entrar al teu bloc. Molt bé, molt interessant, m'agrada. Home, si em permets dos consells, jo posaria els teus escrits més a munt, que no s'hagi de baixar. I després el Continuar Llegint una mica més clar, o en negreta, perquè m'ha costat entrar a llegir el text sobre Cuba, clicava sobre la foto i no era.. bé, és una opinió, però paraula que molt interessant.
ResponEliminaRespecte a Cuba, em crida l'atenció, molt, però alhora és una de les coses que més m'enfaden de les esquerres, que hi ha temes tabú, i que no es permès el lliure pensament. Em considero d'esquerres, sé de l'inhumà bloqueig econòmic, tot això, però les coses no s'han fet bé allà... Eternamente viva, però en mans dels germans (en qualsevol altre lloc se'n diria nepotisme).
De totes maneres, quina enveja que ho hagis vist i n'hagis tret un poema tan viu i tan descriptiu.
Supongo que si hoy el dirigente fuera el Che Guevara, y el lugar del muerto lo ocupara Fidel, el idolatrado héroe sería Fidel , y el decandente el jefe de gobierno, o sea, Che Guevara. El tiempo pone a cada uno en su sitio, pero también vulnera protocolos ¡¡¡. salut
ResponEliminaarreglat East, de fet n'hi ha 19 de poemes i un son, fruït d'estar 7 hores a l'Havana, al títol del poema hi ha l'enllaç al bloc "SIETE HORAS EN LA HABANA"
ResponEliminaLa mort Miquel i més de la manera que es va produir la de Ernesto Guevara, dona lloc al mite i a la veneració, només que a Fidel mai l'haurien pelat a Bolivia. L'idealista era el Che, no ell.
ResponEliminaCuba (on no he estat mai) em crea emocions molt diverses. Però si em miro les xifres de l'amèrica "llatina" veig que encara és on l'escolarització és uiversal, com la sanitat. I segueix sent el país amb un índex més alt de llicenciats en estudis superiors, i de reconeguda solvència.
ResponEliminaÉs clar que hi ha problemes i no pas pocs, i que la democràcia no els ha arribat. Però em pregunto on som nosaltres (i qui som nosaltres) per a dir-los res.
Anar a Cuba el més aviat possible és un somni, per mi. Si (o quan) el podré fer realitat, ja ho veurem. Fins llavors, tan de bo el ditxós "embargo" hagués passat a la història, i els cubans puguéssim refer una mica el seu país que, com u i altres m'heu explicat, el tenen a punt de caure a trossos.
ResponEliminaNo, rectifico: ja els cau a trossos.
s'ha de veure Lluís, a l'Havana només hi vaig estar 7 hores però ja em vaig fer el retrat de la situació. O nosaltres, sobretot els de la meva generació tenim tot el dret a criticarel sistema de Fidel, per qui hi havia milta simparia i admiració en començar la lluita fins fer-se pel poder, i fins i tot els primers anys de la se va dictadura del proletariat, però Fidel ha acabat transformant-se en una ridícula parodia d'ell mateix, i els cubans en pateixen les conseqüencies.
ResponEliminaFerran, a siete horas en la Habana crec els poemes expliquen bé la situació, com les farmacies amb a penes medicaments, o una dona que varem veure amb la meva dona en un quart pis d'un edifici on la meitat havia caigut i la resta es mantenia dempeus però estava perillosamente inclinat a l'esquerra, i aquella dona fumava des del balcó del pis que ni tan sols tenia barana.
ResponEliminaDela mateixa manera que hi ha la síndrome de Stendhal, o vaig patir la Síndrome de l'Havana.
Comparteixo bona part del que diu en Puigcarbó i és francament depriment la situació. Un servidor de vostès va estar en aquesta bonica ciutat uns anys enrere i el record que en tinc és una sensació molt agredolça. Més enllà dels resorts turístics de Varadero (que com molts països són només bombolles per a guiris i un món totalment fals), el món real està en els carrers decadents amb la seva gent de la Vieja Habana on bona part dels seus edificis són Patrimoni de la Humanitat. I és trist pensar el que haurien pogut ser (amb el potencial humà, gent molt preparada i el recursos que tenien) i el que són.
ResponEliminaMolta d'aquesta gent preparada ja va emmigrar del país. Treballo amb una persona que justament és cubana i va marxar d'allà fa molts anys i està molt més preparada que jo.
Sí, tens raó, Puigcarbó, hi ha un síndrome de l'Havana.
I més trist es veure com dictadures com la de Cuba encara no hagin caigut...
és que em vaig angoixar només arribar a l'Havana, Gabriel, ho explico al pròleg 'de Siete horas en la Habana' que és el temps que vaig estar a la ciutat, tot i així m'agradaria tornar-hi. . . Ah! Fidel morirà al seu llit com Franco.
ResponElimina