"Penso tornar els diners quan torni i llavors explicaré que ha passat". Pedro de Armas, regidor d'Arrecife (Lanzarote) que porta cinc mesos sense trepitjar el consistori recorrent el Carib en un veler, no diu quan pensa tornar. El regidor del Partit Nacionalista de Lanzarote (PNL), va trepitjar per última vegada l'Ajuntament d'Arrecife el 31 de desembre de 2011, just per aprovar els pressupostos municipals de 2012. Després, el 8 de gener, va partir a bord del seu vaixell, el Cabo Andrés amb rumb a Martinica per participar en la regata Gran Prix de l'Atlàntic. Des de llavors, ni al'Ajuntament ni a les illes (Canàries) l'han tornat a veure.

El Cabo Andrés, que tripulava acompanyat per Carmelo Torres (el seu segon a la llista del PNL) i altres amics relacionats amb la política, va arribar a Martinica 18 dies després, el 26 de gener. No obstant això, De Armas va decidir continuar la seva travessia. Tot i que ningú al consistori coneixia el seu parador oficialment, tampoc es pot dir que s'hagi ocultat. En el seu mur de Facebook ha anat penjant algunes fotos del viatge, comentaris i felicitacions en els perfils dels seus amics en què detallava la seva localització.

L'absència del regidor no havia provocat escàndol ni comentari oficial de l'Ajuntament fins a l'arribada de la factura del mòbil municipal que De Armas es va endur amb ell: 1.200 euros o, el que és el mateix, deu vegades més que els 120 que té assignats en qualitat de regidor. No ha estat l'única despesa inútil que la inactivitat del regidor fugit ha generat al consistori: també el sou de la seva assessora que durant 150 dies no ha tingut a qui assessorar, ni mocions de presentar, ni major cosa a fer que "agafar quatre notificacions ", ha reconegut el primer tinent d'alcalde, José Montelongo, informa La veu de Lanzarote. Aquest dilluns, la corporació municipal va decidir cessar-lo. I De Armas ja no té telèfon: "El dia 1 d'abril el vaig tornar al consistori", explica per correu al Confidencial. "Em va jugar una mala passada per ser un ignorant en noves tecnologies (WhatsApp)", escriu. "Quan me'l van instal·lar em van dir que era gratis, fotre, si arriben a cobrar".

De Armas afirma que tornarà els diners de la factura de telèfon, però no dedica una paraula a les llarguíssimes vacances que l'han 'mantingut' allunyat de les seves obligacions. Durant aquest temps s'ha perdut, ni més ni menys, la renúncia al càrrec de l'alcalde Cándido Reguera (PP) i la investidura del seu successor Manuel Fajardo Lleig, de Coalició Canària, després d'una votació en què no va estar present i en la qual va deixar sense representació política a un miler llarg d'electors.

El cas és que no és la primera vegada. Ja el 2003 Pedro de Armas, aleshores cap de llista de Coalició Canària, va protagonitzar una fugida de similars característiques. Després de les eleccions PIL, PP i CC van acordar donar suport en la seva investidura a la candidata del Partit Independent de Lanzarote (PIL), Isabel Déniz. Com a resultat d'aquell pacte, De Armas seria tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, però sense assumir les competències del Pla General. I això no li va agradar gens. Així que va girar cua i va decidir absentar-se. Fins a 2005 ningú va tornar a veure'l per l'Ajuntament.

Aquesta vegada, ha anat deixant les seves pistes via Facebook. El 14 d'abril es trobava en "la Romana, Casa de Camp Marina". Abans, el 12 de febrer, enviava salutacions des de l'illa caribenya de Saint Lucia: "Sempre amb la bandera de la meva terra hissada, sense complexos, sense vanitats, sense prepotència, amb l'orgull de dur a Lanzarote allí on estigui. Gràcies a tots aquells que han enviat missatges d'ànim i recolzament. Només estic convertint en realitat un somni des que em vaig iniciar en el món de la vela, gràcies als companys de travessia, gràcies a l'organització pel tracte rebut, gràcies als meus fills per aguantar les peticions que els demano des d'aquesta part del món, sense ells no podia reparar les avaries, gràcies família ". Acaba amb un (sui generis) acte de contrició: "Disculpes als que no els caic bé, no és culpa meva". . ELCONFIDENCIAL.COM