Grafiti de Bansky - |
Deia no recordo qui, que quan l'home deixa de creure en Déu, és capaç de creure en qualsevol cosa, tot i que potser hauria de ser al revès. Tot i així deu fer temps de la cita atès en els temps actuals, tan politicament correctes, diria els homes i les dones o els ciutadans i les ciutadanes, o els camperols i les camperoles. Dic aixó, perquè és cert que en l'època actual tenim una ciutadania que és una barreja d'hedonisme i nihilisme, prou desconcertada i sense cap mena de valors on regir-se en el seu quefer diari i s'ha canviat el concepte de déu per altres déus més tangibles i menys eteris.
Perdut o en franca decadència el concepte de família, amb la càrrega d'autoritat no ja física sinó moral que comportava, sense cap respecte per la gent gran, la classe docent i el mateix amb la política, mica en mica s'ha generat una societat amorfa, banal, bastant idiotitzada i d'una enorme fragilitat emocional. Una societat que no creu en res en concret, o si ho fa es abraçant dubtoses ideologies.
Perdudes les cultures de l'esforç, del sacrifici i de la responsabilitat vers els altres, l’individualisme hedonista campa al seu aire. I és clar, en no haver-hi una base sòlida per afrontar els reptes reals del fet de viure, la frustració, el fracàs i l'angoixa són a l'ordre del dia. Comença per ser un fracàs l'escola que llença a la majoria d'edat adolescents ignorants, sense il·lusió per a res que no sigui el divertiment fàcil i la banalitat per bandera, sense ideologia, esma ni el més mínim esperit de sacrifici, generació rere generació sense qualificar, aspirants a mileuristes en el millor dels casos o a aturats d'ofici de per vida.
No sorprèn gens doncs que ens diguin que la primera causa de mort a Catalunya entre els joves sigui el suïcidi. No sorprèn - dic -perquè és la conseqüència lògica del comportament anòmal i malaltís de tota una societat desorientada i perduda en mig de la banalitat absoluta, que sembla difícil de reconduir. I si aquest desgavell ja s'albirava en época de suposada bonança económica, la crisi actual i el que ens ve al damunt no fa més que agreujar-ho.
Estem immers en temps dificils i la resposta no la trobarem en Déu ni és en el vent. No és Europa qui ens ha de salvar, ni Espanya, som nosaltres retornant al principi, a la sobrietat, l'esforç, el sacrifici, la solidaritat i la humilitat. La pregunta és: els nostres Governants en són conscients?
Em sembla molt encertada tota la teva reflexió i sobretot el tema de la responsabilitat individual. Crec que mai es parla de responsabilitat individual.
ResponEliminaEm quedo amb el teu paràgraf final, que subscric i que em sembla una reflexió molt lúcida i brillant:
"Estem immers en temps dificils i la resposta no la trobarem en Déu ni és en el vent. No és Europa qui ens ha de salvar, ni Espanya, som nosaltres retornant al principi, a la sobrietat, l'esforç, el sacrifici, la solidaritat i la humilitat. La pregunta és: els nostres Governants en són conscients?"
Crec que no, que els nostres governants fa temps que han perdut el timó de la nau.
***********
Per cert, el dijous farà 20 anys que va morir el gran Joan Fuster. Veig que en teu blog li fas una autohomenatge constant amb els seus aforismes, però tens pensat fer algún post especial per aquest proper dijous?
no queda ja timó i la nau fa aigues per tot arreu Gabriel. Cal fer la llista del qui saben nedar i els qui no.
ResponEliminaQuan a Joan Fuster, vaig preparar ahir una coseta sencilla lligada als seus aforismes, per a mi Fuster és la quotidineitat des fa temps a través d'ells.
salut
No són conscients perquè els fa por. Perquè no volen perdre la seva hegemonia. Aquí la política consisteix a sortir amb més diners que quan es va entrar. És un mitjà de guanyar-se la vida i no una forma de servir als altres, per això no volen ser conscients del que se'ls ve damunt...que no és més que l'atur i la ignomínia..salut
ResponEliminaaixí és Miquel, ja ho deia Eduardo Zaplana 'estoy en la política para forrarme'
ResponEliminaBueno, primero decir que ha sido el primer texto que leído integro en catalán y creo haber entendido. Si se entera el presidente de mi inventada comunidad me echa...(si puede, claro).
ResponEliminaEl tema del esfuerzo, del trabajo, de hacer las cosas bien por estar bien contigo mismo , no esta de moda.
Nuestros dirigentes son vagos ademas de incompetentes, pero nadie parece exigirles responsabilidades y medran en la sociedad.
Cuando ves a imbéciles en la élite de la sociedad, uno se plantea si no es mejor ser idiota y vago.
El tema del suicido juvenil, tiene mucho que ver con la educación que damos, los padres que proporcionan exceso de protección y mimos a sus hijos, crean personas que no son capaces de afrontar los problemas.
No es Europa la que debe salvarnos, porque entre otras cosas nos condenaría a la servidumbre, somos nosotros los que debemos buscarnos las habichuelas y espabilarnos. Pero eso no esta en la mente de ningún político de esta península, ni desde los diferentes gobiernos se potencia esto. ¿Conoces algún premio a la Calidad en España?, ¿Conoces algún premio a los buenos trabajadores?
¿Sabes de algún político nacional que halla trabajado en algo de fundamento?, empezando por la Ministra de empleo, que no ha trabajado en su vida y donde ha estado "empleada" ha sido a dedo, ¿que puedes esperar de semejante cuadrilla de imbéciles e imbecilas?
Espera haber cogido bien el significado, cuando llegue a casa utilizare el traductor...
P.D. No digas a nadie que he leído en catalán, echarías mi fama de fascista entre la "progresia" por los suelos..
has estat sembrat Temu,no se si es correcta esta expresión en castellano 'estar sembrado' creo que si, como persona ingeniosa y ocurrente.
ResponEliminano te preocupes que no me chivaré. Por cierto, últimamente me empieza a caer bien tu jefa, dice cosas muy sensatas. Ah! tampoco selo digas a nadie.
un abrazo
M'ha agradat la reflexió, i la comparteixo. De la darrera pregunta que deixes ja sé que en tens la resposta (com jo, com tanta gent).
ResponEliminaDONCS SI!
ResponEliminaSi Francesc, "estar sembrado" se utiliza mucho aquí..
ResponEliminaMí estimado TEMUJIN : El hecho de leer en otro idioma, te honra. Yo también tardé en aprenderlo a leer con corrección (en mís tiempos solo se daba clases en castellano y mí padre era italiano y mi madre de aquí pero no lo hablaba). Ahora el problema es escribirlo, porque no quiero usar corrector (eso es muy fácil entonces). Un abrazo y decirte que el presidente de tu comunidad también estará contento de saber que hay personas que desean el diálogo y el entendiiento con cultura y base, y que para que ello suceda van al idioma de la persona que escribe. Una forta abraçada...i sobretot....salut
ResponEliminaMiquel, si hay una cosa que me molesta mucho de la gente, es de los que se sienten orgullosos de su ignorancia. Uno puede ser consciente de ella, como es mi caso, pero ¿estar orgulloso?.
ResponEliminaEl Presidente de mi inventada comunidad es un cateto, un pelota y un sinvergüenza y nosotros también pues han sido muchos los que le votaron, a pesar de la despoblación, a pesar del éxodo de nuestras mejores cabezas, a pesar de nuestro provincianismo. Afortunadamente y al contrario de la imagen dada por ahí, en Burgos somos más abiertos de mente que en bayadoliz. Imagino que es por nuestro roce con vascos, riojanos y
cántabros, con los que siempre hemos tenido excelentes relaciones, somos una de las provincias más industrializadas (per capita) de España y eso se nota, somos gente de negocio (a pesar de bayadoliz). Siempre me gustó hablar con diferentes personas de diferentes lugares, escucharles, ver sus inquietudes... tengo especial recuerdo de un catalán que tenia una fabrica de compresores, estuve con él en Egipto e hicimos buena relación, se le escapaba hablar en catalán y algunas veces se disculpaba. Yo le decía no te disculpes, que al final vengo a Egipto y aprendo catalán, jajaja...Era un empresario serio, cabal, trabajador, un buen ejemplo de persona, la imagen que siempre he tenido de los catalanes y lo contrario de lo que detecto en ciertos ambientes políticos (esto enlaza con al entrada de Francesc). Lo importante somos las personas y cuando ponemos etiquetas perdemos muchas cosas. Como no soy un burro, no me pongo orejeras y no me gusta que me las pongan. Por cierto, si consigo coger unos días este verano seguramente me iré a Cataluña, a Lerida, me gusto mucho una vez que estuve allí. El Románico en Cataluña es un lujo. Y si, volveré a intentar leer en catalán las entradas de Francesc, aprender cosas nunca hizo daño a nadie.
Una forta abraçada...