Viviane Reding - 

La vicepresidenta de la Comissió i responsable de Justícia, Viviane Reding, ha confirmat en resposta a una carta del secretari d'Estat d'Afers Europeus, Íñigo Méndez de Vigo, que la "posició oficial" de l'Executiu comunitari és que si Catalunya s'independitza quedarà fora de la UE. En la seva missiva, Méndez de Vigo demanava a la Comissió que es manifestés amb una única veu sobre la possible independència i el seu impacte a la UE. "la vicepresidenta Reding, en la seva resposta, va reafirmar la posició oficial de la Comissió sobre la qüestió de la independència de Catalunya, tal com ha estat expressada en diverses ocasions ", ha explicat la portaveu de la responsable de Justicia.Esta" posició oficial "-expressada en una resposta parlamentària de 2004 per l'anterior president de la Comissió , Romano Prodi-sosté que "quan una part del territori d'un Estat membre deixa de ser part d'aquest Estat, per exemple perquè el territori es converteix en un Estat independent, els tractats ja no se li apliquen". "Una regió independitzada es convertiria, pel fet de la seva independència, en un país tercer que fa a la Unió i els Tractats, des del dia de la seva independència, ja no s'aplicarien al seu territori ", segons l'anàlisi de l'Executiu comunitario. El nou país podria demanar la adhesió però per això necessita l'acord unànime de tots els Estats membres. 
Pot sorprendre el pas enrere de Viviane Reding, que en les seves declaracions del més de setembre al diari de Sevilla, manifestava que Catalunya no tenia perque sortir de la UE si s'independitzava, però hi deu haver hagut molta pressió per part del Govern Espanyol i en l'aire queda la seva aspiració a substituir en el seu càrrec a Jose Manuel Durao Barroso, i no li convé quedar-se sense el suport del Govern Espanyol i algun altre afí.
De fet, el que em pregunto és si en comptes d'alló que deiem abans de: L'auonomía que ens cal és la de Portugal, potser ara hauriem de clamar: L''automomia que ens convé és la de Noruega, que està fora de la UE i no els hi va pas gens malament, mentre a nosalres anar del bracet amb Espanya i la UE no ens que ens hagi anat gaire bé.
La sensació és que hi ha molta preocupació i no tan sols a España, sinó que tambè n'hi ha a la Comunitat Europea, preocupació del trumfo que es podria guardar Artur Mas si guanya de manera folgada les eleccions i declarava la independencia de forma unilateral.
És una aposta arriscada però que podria sortir bé. No ens hauriem de fer càrrec de la part del deute Espanyol i podriem gestionar la qüestió arancelaria i fiscal (com una mena de paradís fiscal) que podria interessar a moltes empreses extrangeres per invertir al nostre país. Raonable deu ser aquesta possibilitat pel nerviosisme que hi ha a Espanya i a Europa. No es prendrien tantes molesties si aquest trumfo o 'ordago' fos un souflé o un farol.