DE COTXES, 'AUTOS' I 'HAIGAS'


A ran de les rupestres i psicotròpiques recomanacions del Bisbe de Vic, l'ínclit Romà Casanova, a l'hora de posar-nos al volant, i suposo que afectat per les  mateixes, m'ha vingut al cap que després de la guerra i fins i tot quan SEAT va començar a fabricar cotxes com el SEAT 900, el 1400 o el popular 600, la gent no deiem cotxe, sinó "auto", o "automòbil", i en aquestes que estava jo quan el cervell que sovint parcera pel seu compte m'ha fet venir al cap la paraula "Haiga" que era aixi com s'en deia dels autos de luxe o grans. No sabia el perqué d'aquesta curiosa definició i acudint a San Google ho he trobat, i no era pas com hom es pensava que venia de l'anglés. Ací trobareu l'orígen de la paraula:

"Poc després de finalitzar la Guerra Civil espanyola (1936-1939) van començar a circular per les carreteres els últims i més cars models d'automòbil de la indústria estrangera, als quals la gent va anomenar haiga.
Aquest nom va néixer a Madrid basat en una anècdota amb la qual es tractava de ridiculitzar la incultura i l'origen plebeu dels que, enriquits per la guerra, començaven a airejar els milions aconseguits gràcies a l'estraperlo i el mercat negre.
Aquells nous rics eren ignorants i toscos, i es deia que quan compraven un automòbil, no preguntaven ni pel preu ni per la marca, només exigien amb fatxenderia "el mejor que haiga". d'ací doncs l'expressió 'Haiga'. font: id3.com"


Publica un comentari a l'entrada

4 Comentaris

  1. Si señor, y así era...sobre todo por los venidos de fuera con dinero..el que haiga ¡¡¡

    ResponElimina
  2. Interessant i molt revelador. Ara, els nous rics se saben les marques dels més cars, però en el fons segueixen sent "haigas", i no només els cotxes, sinó tot el que pertany al rídicul aparell de l'ostentació.

    ResponElimina
  3. Miquel i Loam: ArA, ELS HAIGAS, són el Porsche Cayenne.

    ResponElimina
  4. Lo que Natura no da, el coche tampoco. Eso es lo que les digo a muchos de estos...

    ResponElimina