El record de la guerra de l'Iraq segueix indignant a molts ciutadans a tot el món. La prova és que un jove britànic va voler fer un 'arrest ciutadà' a l'exprimer ministre del Regne Unit Tony Blair quan aquest sopava amb la seva família en un popular restaurant de l'est de Londres, segons un publica la revista Vice.

Twiggy García, empleat a la barra del bar del Tramshed, explica a la revista digital com va acusar divendres passat l'exlíder laborista de crims de guerra per declarar el conflicte a l'Iraq el 2003, sense mandat de l'ONU.

García explica que coneixia el dret a l'arrest ciutadà - pel qual un particular deté un sospitós o autor d'un delicte - després d'haver informat a la web ArrestBlair.org., que ofereix una recompensa per la detenció de Blair.

El cambrer li va posar la mà a l'espatlla a Blair i li va demanar acompanyar-lo a una comissaria per respondre per "la matança de civils iraquians després de portar al Regne Unit a una guerra il·legal".

"Senyor Blair, això és un arrest ciutadà per un crim contra la pau, concretament la seva decisió de llançar una guerra contra l'Iraq sense provocació", li va dir, segons Vice.

"No, no hauries d'estar preocupat per la situació a Síria?", Li va replicar l'exprimer ministre, i va afegir: "no estàs d'acord que Saddam ( Hussein ) era un dictador brutal que havia de ser enderrocat?".

"No amb una guerra il·legal", li va respondre García.

Enmig d'aquest intercanvi, un dels fills de Blair va avisar als guardes de seguretat, de manera que el cambrer va decidir abandonar el local "ràpidament" i no ha tornat a la feina des de llavors.

Aquesta és la cinquena vegada que un ciutadà intenta 'aturar' Tony Blair, qui segueix sent una figura molt polèmica al Regne Unit per la guerra de l'Iraq i la seva política exterior. Segons García, aquests arrestos, encara que no fructifiquin i acabin sent actes simbòlics, han de servir "perquè la gent no s'oblidi que és un criminal de guerra".

I parlant de recordar, a la foto de les Azores hi havia dos individus més a banda de Blair: George W.Bush i José Maria Aznar López, i possiblement com ja s'ha dit en més d'una ocasió es podria acusar als tres per crims de Guerra, però no crec que ni a l'un als EUA, ni a l'altre a Espanya, a algú se li ocorres no ja acusar-los formalment per aquests crims, sinó dur a terme un simbòlic 'arrest ciutadà', diria que en sortiria bastant malparat. S'ha de tenir en compte que l'acte simbòlic d'arrest ciutadà pot donar-se en un país de cultura democràtica com la Gran Bretanya, o almenys amb més cultura democràtica que Espanya, on no estem preparats per actes d'aquest tipus, atès acabaríem arrestant-nos els uns als altres i els altres als uns, fins a quedar tots arrestats.