Davant els grans desastres històrics, els qui en pateixen les conseqüències aspiren a adjudicar-ne tota la responsabilitat a uns pocs homes, potser perquè resulta més còmode imaginar-se l'error d'uns quants que comprendre el complicat mecanisme dels fets històrics i les reaccions col·lectives.
Aquest concepte no és aplicable a Mariano Rajoy que no agafa cap responsabilitat ni compromís; de fet si en comptes d'ell, de president del Govern hi haguès un florero, seria el mateix. Aquest axioma és aplicable a la majoria dels seus ministres que per cert uns quants desembarquen a la colonia catalana aquest cap de setmana. Perquè en el fons, el problema és aquest, ens veuen com a una colònia, encara que siguem blancs, tot i estar negres.
I com tothom sap, a una colònia mai li serà donada la llibertat pels seus conqueridors, aquesta se l'han de prendre pel seu compte, i no cal perdre el temps ni esperar enverinades prebendes d'ùltima hora. La menjadora està morta i enterrada, i la gent comença a estar ja cansada d'esperar.