ÚLTIMS ESCRITS
latest

dimecres, 14 de maig de 2014

ENTREVISTA FIGURADA- Sr. Fuster, què són per a vostè els aforismes?

- Papers - paperets -, minses escorrialles o notes marginals a d'altres escrits més extensos. Són observacions, reflexions i admonicions exposades en cru, sense premisses ni corol·laris que ajuden a demostrar-les o a justificar-les; són clàusules redones, llampants, frases aïllades que poden produir un efecte no sempre previst:unes vegades obvietat pura i simple; d'altres, impertinència procaç. Totes dues, en part, deliberades.
Per a mi, i des de sempre, l'aforisme ha constituït una opció literària particularment temptadora. Fixar una idea o una observació en poques paraules, tot procurant que el resultat tinga un mínim d'agudesa alhora conceptual i expressiva, és tota una aventura de la intel·ligència.

- Sr. Puigcarbó, que són per a vostè els aforismes?

- Piulades a Twitter, haikus allargassats, contes curts o novel·les simplificades; Monterroso en sabia molt d'això. L'aforisme vindria a ser com les retallades però des de la intel·ligència i l'acidesa, té la dificultat que en simplificar tant un pensament o una visió crítica determinada, perd objectivitat; diguéssimim que queda poc espai per matisar; De fet un aforisme desenvolupat podria ser un conte o una novel·la, i mig desenvolupar, un acudit lúcid.
Ja ho deia Fuster: Els aforismes són sempre falsos, intrínsicament falsos. I aquest tambè. I possiblement tot el que he escrit fins ara, tambè sia fals.


Aforismes - Joan Fuster, introducció i propostes didàctiques: Isidre Crespo - Bromera.
« PREV
NEXT »

6 comentaris

 1. No son fáciles de construir, y han de llevar una premisa y una aseveración con certeza.
  Salut

  ResponElimina
 2. Miquel: per aixó admiro a Fuster o Oscar Wilde que n'eren uns mestres.

  ResponElimina
 3. Gràcies al twitter avui dia tothom n'és un expert

  ResponElimina
 4. 140 caràcters obliguen, Loreto.

  ResponElimina
 5. No es lo mismo hacer aforismos que estar aforado... ni parecido...

  ResponElimina
 6. Temu, tu tienes a los aforados más cerca que yo.l

  ResponElimina