- Sr. Fuster, què són per a vostè els aforismes?

- Papers - paperets -, minses escorrialles o notes marginals a d'altres escrits més extensos. Són observacions, reflexions i admonicions exposades en cru, sense premisses ni corol·laris que ajuden a demostrar-les o a justificar-les; són clàusules redones, llampants, frases aïllades que poden produir un efecte no sempre previst:unes vegades obvietat pura i simple; d'altres, impertinència procaç. Totes dues, en part, deliberades.
Per a mi, i des de sempre, l'aforisme ha constituït una opció literària particularment temptadora. Fixar una idea o una observació en poques paraules, tot procurant que el resultat tinga un mínim d'agudesa alhora conceptual i expressiva, és tota una aventura de la intel·ligència.

- Sr. Puigcarbó, que són per a vostè els aforismes?

- Piulades a Twitter, haikus allargassats, contes curts o novel·les simplificades; Monterroso en sabia molt d'això. L'aforisme vindria a ser com les retallades però des de la intel·ligència i l'acidesa, té la dificultat que en simplificar tant un pensament o una visió crítica determinada, perd objectivitat; diguéssimim que queda poc espai per matisar; De fet un aforisme desenvolupat podria ser un conte o una novel·la, i mig desenvolupar, un acudit lúcid.
Ja ho deia Fuster: Els aforismes són sempre falsos, intrínsicament falsos. I aquest tambè. I possiblement tot el que he escrit fins ara, tambè sia fals.


Aforismes - Joan Fuster, introducció i propostes didàctiques: Isidre Crespo - Bromera.