L'ASE DE BURIDAN


L'Ase de Buridan és el nom que rep un argument -o experiment mental- de reducció a l'absurd plantejat contra les tesis de Jean Buridan (c. 1300- 1358), un teòleg escolàstic deixeble de Guillem d'Ockham i defensor del lliure albir i de la ponderació de tota decisió a través de la raó. A fi de satiritzar la seva posició, alguns crítics plantejaren el cas d'un ase a punt de morir tant de set com de gana, i que és situat just al centre entre una pila de blat i un gran cossi d'aigua. L'experiment afirma que l'animal mor de les dues dolències perquè és incapaç de triar un dels dos camins (el seu instint el porta alhora a tots dos i estan a la mateixa distància). Aquest experiment pretenia il·lustrar de forma extrema que entre dues alternatives igualment vàlides, no es pot optar per cap d'elles racionalment i que sempre es perd un temps excessiu en l'elecció, una característica inherent a l'ésser humà, ja que aquest actua triant entre dos valors més o menys preferibles i si ho són iguals no podrà optar per cap d'ells ni racionalment ni amb les emocions i en conseqüència tendirà a la paràlisi. Sembla que aquest experiment mental va ser inspirat per les lectures sobre la voluntat en Aristòtil. La conclusió de l'experiment és que el lliure albir se sustenta sobre una jerarquia de metes i valors i que, en absència d'aquesta, només es pot actuar per atzar.
Comparteix:  

Comentaris

  1. Yo creo que siempre tenemos prioridades, pero que no sabemos ponerlas en nuestro justo taranná.

    Entre el hambre y la sed, siempre hay una prioridad, y es el burro, justamente, el animal que eligirá sin dudar lo que acometerá en una primera fase.
    Otra cosa es el ser humano. no sabemos cual son nuestras prioridades, y si lo sabemos, nos las pasamos por el forro.
    Comparar un buurro a una persona es dejar en mal lugar al burro.
    Salut

    ResponElimina
  2. Uno no cree que no este el estimulo de supervivencia sobre todos los demas, este ejemplo es valido ante decisiones intrascendentes en la vida...

    ResponElimina
  3. Miquel, en la vida real el burro escolliria sempre el més lògic i correcte

    ResponElimina
  4. pues si Daniel, no deja de ser un mero ejercicio retórico.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada