LA MASSA

La massa és el conjunt d'un estereotip de persona a qui ell mateix anomena homes-massa. Aquest home-massa no es correspon amb cap classe social ni econòmica, però sí a una forma de veure la vida. La proliferació d'aquesta mena de persona és producte dels sistemes polítics de la... seva època, a més de l'ascensió del nivell de vida. De totes maneres, no nega l'existència de la massa en altres moments històrics.

L'home integrant de la massa es creu que amb el que sap ja té més que suficient i no té la més mínima curiositat per saber més. Amb el pas dels anys ha perdut tota capacitat de sorpresa i, a més, menysprea tot el que sigui superior a ell. "Massa és tot aquell que no es valora a si mateix", però no es valora a si mateix ni per bé ni per mal, sinó que el que realment li fa sentir-se bé és pertànyer a la massa, és a dir, ser igual als altres. Pertànyer a la massa, és per tant, no tenir iniciatives, seguir a la resta, ser normal. D'aquesta manera, en tant i quant un s'adona de les seves limitacions, es pot sentir desgraciat, però no se sentirà massa.

En contraposició a la massa, es troben les minories selectes. Aquestes tampoc han de pertànyer obligatòriament a un determinat grup social (encara que és evident que atribuir a minoria l'adjectiu de "selecta" ens suggereix el contrari) i que s'interessen per aspectes molt concrets i molt especialitzats. La separació de la societat en massa i minories selectes no és, per tant, una divisió social. És una fragmentació de les persones en dos tipus. És més, en cada classe social hi ha un determinat tipus de massa i minoria amb diferències referent a les altres classes. Abans, la massa sabia on es trobava la seva posició en la dinàmica social i coneixia a la perfecció en quins camps no podia entrar sent massa (havia de deixar de ser-ho per introduir-se, cosa que permetia a algunes persones conscients del seu "rang" créixer cap minoria). No obstant això, la propagació de la massa ha provocat la invasió d'aquesta en tots els àmbits, però sense deixar de ser massa.


josé ortega i gasset
Comparteix:  

Comentaris

 1. Ostia divina....estoy releyendo en estos momentos "la rebelión de las masas"....

  Joder...que casualidad...
  Lo que mas me ha gustado y que se me pasó es lo de "la aglomeración del lleno"

  salut

  ResponElimina
 2. Partiendo de que el hombre solo no es nada y que necesita del grupo para su supervivencia (Robinson Crusoe es una novela), se van haciendo grupos y distinciones por ocupaciones básicamente. Nunca creí en las "minorías selectas" que solo buscan abultar más con eso de selectas, como si su opinión valiese el doble, ademas hay en estas minorías gran capacidad de parasitismo y se rodean de gente que les gusta estar "a rebufo" del "selecto ideario" que no entiende ni dios.
  Si uno come, caga y duerme es masa, se quiera reconocer o no estos actos igualan a las personas y no son actos superficiales que digamos.
  Un saludo.

  ResponElimina
 3. cal rellegir Ortega i Gasset, Miquel, me l'enduré de vacances.

  ResponElimina
 4. un hombre solo vendria a ser como estar en el paraíso Daniel, sólo, con un super cerca y internet, claro.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada