El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no s'ha bellugat. En la reunió celebrada aquest matí li ha reiterat a Artur Mas que "la consulta és il·legal i, per tant, ni es pot celebrar ni se celebrarà". En un comunicat emès després de les dues hores i mitja... de reunió, La Moncloa confirma que Rajoy no s'ha mogut de la "línia del que ja han expressat sobre el tema tant el Congrés com el Tribunal Constitucional".
Suposo que la posició de Don Mariano no haurà sorprès a ningú, s'ha instal·lat en el 'sostenella i no enmendalla', i no deixa de ser curiósa aquesta manera aferrissada en què s'agafen a la sacrosanta Constitució ls del Pp, una Constitució que el pare putatiu del seu Partit, Alianza Popular fundada per un feixista criminal de guerra, i fins i tot en temps de Pau (vegis Montejurra), va votar no a la Constitució, que tampoc va votar (n'abominava i hi ha hemeroteques) José Maria Aznar Lopez, un altre gran demòcrata, que no és feixista perquè va néixer massa tard.
Parlar de la il·legalitat de les coses és molt relatiu i depèn en el fons de la voluntat de qui això ho manifesta. Una consulta mai pot ser il·legal, simplement perqué és un dret democràtic preguntar al poble sobre determinada qüestió. Perquè el problema no és la consulta, ni tan sols el resultat, si de cas, el problema seria la decisió que prengués el Govern de la Generalitat segons el resultat de la Consulta, perquè el sí, sí, només guanya a San Miguel.
Si Rajoy tingués una mica de visió política, deixaria celebrar la consulta, el sí, sí, no guanyaria i tindria a les seves mans un Govern i un país derrotats. Però o no ho sap veure, no ho vol veure, o potser no ho té tan clar, per això aquesta oposició obstinada a que es celebri la Consulta. I hauria de saber el Sr.Mariano Rajoy i Brey (incomprensiblement president del Govern Espanyol - o potser hauria d'escriure: digitalment) que 'parafrassejant Jabès', no és la consulta sinó la resposta la que incendia l'edifici, però dubto que Rajoy sàpiga qui era Jabès, si és que en sap d'alguna cosa a banda de registrar propietats que s'hauria de veure.