ÚLTIMS ESCRITS
latest

dissabte, 5 de juliol de 2014

VAGONS EN SILENCI


Aquest dilluns 7 de juliol es posarà el nou servei d''AVE silenciós' en la línia Madrid-Sevilla, els primers trens amb aquest tipus de vagons en els quals no podran viatjar menors de 14 anys ni es podrà parlar per telèfon mòbil. Els 'vagons en silenci' de l'AVE comptaran... amb una il·luminació tènue i no tindran megafonia, i els seus passatgers hauran de parlar en un to baix i "no establir converses llargues". Renfe comença a oferir en alguns trens de l'AVE a Sevilla aquest servei, que a partir del proper diumenge, 13 de juliol, s'estendrà als trens de l'AVE a Barcelona, de l'AVE a Alacant i de l'AVE a Màlaga. 
Amb l'AVE silenciós, Renfe pretén oferir una nova forma de viatjar, que assegura és cada vegada més demandada per viatgers que busquen aprofitar el temps dels seus trajectes amb tren per descansar o treballar. Els bitllets per viatjar en silenci ja es poden adquirir a través de la web de Renfe, en l'apli Renfe Tiquet i en agències de viatges, al mateix preu que una plaça tradicional en classe turista. Estaran identificats amb el símbol d'un altaveu tatxat i la seva compra implica que el viatger es compromet a respectar el descans de la resta de passatgers del vagó. La mesura no es nova, encara que si ho és en un tren. A Nova York el restaurant E.A.T. ofereix des de fa un parell d'anys la possibilitat de poder menjar en silenci, i alguns pobles de les rodalies de Paris ofereixen el silenc tecnològic, ni wi-fi. ni mobils, res, nomès els sorolls del dia a dia.

Ray Bradbury parlava de pobles silenciosos a cròniques marcianes; però on mai hi ha silenci és a la natura, sempre hi ha un munt de sorolls per qui estigui amatent, ho comprobo a trenc d'alba quan surto amb la bici, és el que en dic: silenci sorollos de la natura.

Diuen que un humà enmig del silenci total embogiria i ho entenc. Aixó és nota molt a l'estiu que estàn totes les finestres obertes i els sorolls del carrer entren a les cases, és la vida que palpita en aquests sorolls, tot el contrari al silenci, el silenci deixeu-lo pels morts i el xivarri pels vius, màxime sent com som els mediterrànis sorollosos de mena.
El silenci nomès s'impregna de clarors quan ja no hi ha res a fer.

« PREV
NEXT »

6 comentaris

 1. A mi me parece muy bien. Lo que no me gustará mucho es viajar en el Ave, porque va muy rapido y a mi me gusta ir mirando el paysaje y si vas mirando a la ventana te quedas mareao jaja.

  No me gusta estar en restaurantes que tengan mucha gente que hablen muy alto y los empleados corriendo y olvidandose de los pedidos y los clientes esperando una hora. Te vas tomando unos aperitivos y cuando por fin llega la comida ya se fué el hambre y ya las piernas pesadas jajaja.

  ResponElimina
 2. Contigo Isabel, prefiero los trenes tradicionales que van piano piano y se puede contemplar el paisaje.

  ResponElimina
 3. Creo que es un craso error no dejar entrar a los niños.
  Bien por lo de los móviles, ya que somos tan mal educados, tan impertinentes, tan soberbios y tan gritones.

  Los niños deben de aprende-her, del verbo coger, asir, agarrar... ¿ qué deben de aprende-der ? deben observar lo que hacen sus mayores, cómo se comportan , el tono de voz que usan, cuando se habla y de lo que se habla con quien se hable.

  Así, si solo se les niega la entrada no aprenderán nunca. Somos los mayores los que se les ha de señalar (como en aquella pancarta del ambulatorio donde había una enfermera con el dedo en la boca pidiendo silencio), y somos quienes hemos de demostrar que allí no se habla en voz alta y que se ha de respetar a los demás. Otra cosa es que un bebe llore, pero por eso no se le puede prohibir la entrada en un vagón, aquí si que sería rizar el rizo por parte de Renfe y de nosotros, que también hemos sido niños y hemos tenido algún berrinche.

  ResponElimina
 4. Tot això Miquel són bestieses d'una SOCIETAT que s'avorreix. Dit aixo, el que potser s'hauria de prohibir és a la gent parlar (sbretot en veu alta) en llocs publics tancats.
  L'Altre dia estaba dinant en una cafeteria de Granollers i al costat meu tenia una parella de més que mitjana edat, que volien anar al Pallars Jussà A FER RAFTING, i em vaig assabentar de tot.
  Ja se que son un clar exemple d'un parell d'idiotes deixats anar pels llocs, però és que d'aquests especimens cada vegada n'hi ha més.I aquests si que molesten, no un nen que plori o faci una rebequeria.

  salut

  ResponElimina
 5. A mi me despiertan los pájaros todos los días hace más de un mes que duermo con las ventanas abiertas (excepto si llueve), es una orgía de sonidos que no molestan. No oigo coches, ni trafico, ni nada, solo los pájaros.

  ResponElimina
 6. ah Daniel,que suerte tienes, delante de casa antes habia tropecientos gorriones pero hace un par de años que no vienen, supongo que será por culpa de las cotorras.

  ResponElimina