Aquest dilluns 7 de juliol es posarà el nou servei d''AVE silenciós' en la línia Madrid-Sevilla, els primers trens amb aquest tipus de vagons en els quals no podran viatjar menors de 14 anys ni es podrà parlar per telèfon mòbil. Els 'vagons en silenci' de l'AVE comptaran... amb una il·luminació tènue i no tindran megafonia, i els seus passatgers hauran de parlar en un to baix i "no establir converses llargues". Renfe comença a oferir en alguns trens de l'AVE a Sevilla aquest servei, que a partir del proper diumenge, 13 de juliol, s'estendrà als trens de l'AVE a Barcelona, de l'AVE a Alacant i de l'AVE a Màlaga. 
Amb l'AVE silenciós, Renfe pretén oferir una nova forma de viatjar, que assegura és cada vegada més demandada per viatgers que busquen aprofitar el temps dels seus trajectes amb tren per descansar o treballar. Els bitllets per viatjar en silenci ja es poden adquirir a través de la web de Renfe, en l'apli Renfe Tiquet i en agències de viatges, al mateix preu que una plaça tradicional en classe turista. Estaran identificats amb el símbol d'un altaveu tatxat i la seva compra implica que el viatger es compromet a respectar el descans de la resta de passatgers del vagó. 



La mesura no es nova, encara que si ho és en un tren. A Nova York el restaurant E.A.T. ofereix des de fa un parell d'anys la possibilitat de poder menjar en silenci, i alguns pobles de les rodalies de Paris ofereixen el silenc tecnològic, ni wi-fi. ni mobils, res, nomès els sorolls del dia a dia.

Ray Bradbury parlava de pobles silenciosos a cròniques marcianes; però on mai hi ha silenci és a la natura, sempre hi ha un munt de sorolls per qui estigui amatent, ho comprobo a trenc d'alba quan surto amb la bici, és el que en dic: silenci sorollos de la natura.

Diuen que un humà enmig del silenci total embogiria i ho entenc. Aixó és nota molt a l'estiu que estàn totes les finestres obertes i els sorolls del carrer entren a les cases, és la vida que palpita en aquests sorolls, tot el contrari al silenci, el silenci deixeu-lo pels morts i el xivarri pels vius, màxime sent com som els mediterrànis sorollosos de mena.
El silenci nomès s'impregna de clarors quan ja no hi ha res a fer.