- COSES DE LA VIDA

BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ

About Me
ÚLTIMS ESCRITS...

DE LA NUESA


'Qui, mirant la mar, no ha pensat en el nu? Alguna ànima de contrabandista només' Així es preguntava i es responia, fa molts anys, un aleshores excel·lent poseur del mediterranisme. He al·ludit Eugeni d'Ors. Però Xènius no va adonar-se que hi ha moltes classes de nu --i moltes classes de contrabandistes --. Hi ha tants nus --tants nus litorals-- com mars hi ha. Cadascun obeeix a una viva equació de substàncies imponderables i precioses. Entre les quals, en la nostra mar, compten: Euclides, i la raça, i Botticelli, i la forma de les veles, i alguna tannka de Carles Riba, i els vents i la vegetació, i el Convit, i... Sí; en aquestes costes, el nu és rítmic, necessari, radiant. Això és: decoratiu. Estètic. 
Ens trobem, doncs, amb una localització alhora geogràfica i cultural. Com en els altres nus --com en els altres mars--. A la vora de les del Nord, el nu és una utopia i, en conseqüència, una immoralitat. Als tròpics és pura barbàrie: una innocència animal o adamítica, tant se val. A Califòrnia, a les mars cinematogràfiques de la latitud que siguen, ja és pornografia: una invenció capitalista --i heus ací uns contrabandistes que sí que pensen en el nu--. Crec que només aquest terç tipus de nu demana una explicació. Tanmateix, jo la veig tan senzilla que m'estranya no haver-la trobada en cap lectura. I és: que pròpiament no s'ha de considerar com a nu, sinó com a despullament; quelcom que suposa, previ, el vestit; i no un vestit qualsevol, sinó el vestit pudorós i cristià, la vergonya. Té, en suma, una intenció blasfematòria. 
Un nu pecaminós --escaient a una civilització, com l'occidental, que té medul.la teològica--. I podeu fer-ne les confrontacions, recordant que la Mediterrània és una mar, una civilització, amb mitologia però no amb teologia. No és la nuesa, el vestit és impùdic, deia Fuster.

5 comentaris :

 1. En la mitologia el món de l'aigua, tant del mar com dels rius, sirenes i dones d'aigua, van nues. Per sort ens han pogut fet vestir, però no han aconseguit esborrar-nos les antigues llegendes.

  ResponElimina
 2. Marta, un aspecte que sempre m'ha preocupat, és que som l'ùnic animal que es vesteix, De fet, l'aforisme de Fuster sencer diu:
  "No la nuesa, el vestit és impúdic. Però passa que ja ens hi hem acostumat i, de més a més, el clima no permet res més."

  ResponElimina
 3. Este texto demuestra que se puede filosofar incluso con cosas tan necesarias como la ropa...Las personas donde hace frío llevan más ropa y eso creo que es necesidad y de la necesidad sale todo lo demás, lo bueno y lo malo. No se si me he explicado o no...

  ResponElimina
 4. Daniel, pero es que somos el único animal en toda la tierra que necesita vestirse para abrigarse y para tapar sus vergüenzas, y no es porque hayamos perdido pelo pritector ni nada de eso, aqui, hay algo que no encaja.

  salut

  ResponElimina

BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ - Copyright © BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ. Designed - OddThemes