• El 'Never walk alone' d'avui en la prèvia del partit d'aquesta nit entre el Liverpool i el Vila-real, ha estat impressionant, especialment emotiu, a part de la transcendència del partit, es celebrava la resolució favorable de la Justícia a favor dels 96 de Hillsborough, 27 anys després de la tragèdia Aquesta és la història dels fets .....
La major tragèdia de la història del futbol britànic ha provocat la deliberació més llarga d'un jurat a Anglaterra, més de dos anys. Poques vegades s'ha vist tanta emoció en un jutjat com quan ahir (25 d'abril), van comunicar el seu veredicte. Vint anys després de l'allau de l'estadi de Hillsborough, on van morir asfixiats per aixafament 96 seguidors del Liverpool i van resultar ferits 766, la justícia neteja per fi el bon nom d'aquells aficionats. La conclusió és que van ser víctimes d'un crim, un homicidi provocat per terribles errors policials i dels serveis d'assistència. «Gràcies al coratge dels familiars s'ha per fi justícia i s'hauria d'haver fet fa temps», va comentar David Cameron a l'epíleg d'un drama que va mostrar la pitjor cara del país i segueix clavat en la seva consciència col·lectiva.

En escoltar el veredicte, hi va haver llàgrimes i abraçades de familiars de les víctimes i dels seus advocats. «Déu beneeixi al jurat», va cridar una dona. També plorava Andy Burnham, important dirigent laborista que mai va deixar que la causa decaigués políticament. S'agitaven bufandes vermelles amb el lema «justícia» i a les portes de l'audiència de la petita ciutat de Warrington, a una vintena de quilòmetres de Liverpool i Manchester, la gent que s'arremolinava al carrer va començar a entonar espontàniament el «Mai caminaràs sol ». L'himne dels Reds poques vegades va sonar tan solemne i colpidor.

  • El 2012, el Tribunal Suprem ja havia anul·lat la conclusió que les morts van ser «accidentals» i es va ordenar una nova investigació. Però fins ahir, la memòria dels 96 d'Hillsborough, dels quals 37 eren adolescents, continuava agreujada per la versió policial, que venia a culpar els aficionats del Liverpool per arribar tard, carregats d'alcohol i molts d'ells sense entrada.

El jurat, format per nou dones i tres homes, li ha donat la volta a la història, en establir que el cap del dispositiu de seguretat, el superintendent David Duckenfield, un dur policia de vella escola, va ser el responsable últim per «greu negligència ». Ara s'obre la via perquè se l'acusi d'homicidi.

El túnel, una ratera

Duckenfield, en aquells dies cap policial de South Yorkshire, va reconèixer en la vista que no tenia coneixements per controlar aquella semifinal de Copa, que el dissabte 15 d'abril de 1989, a les tres de la tarda, va reunir 54.000 espectadors a l'estadi de Sheffield. També va confessar que va mentir en les primeres investigacions, quan va acusar els seguidors dels Reds d'entrar sense permís per una porta d'evacuació. La veritat és que va ser ell qui va ordenar obrir-la per alleujar l'embús davant de l'estadi. La seva nefasta decisió va conduir a 2.000 aficionats a la ratera d'un túnel. Sense sortida possible, van entrar a pressió a la grada i van causar la tragèdia, en veure part del públic aixafat contra les tanques que separaven la graderia de la pista. En lloc de permetre que les persones que s'estaven asfixiant per compressió poguessin saltar al camp, la primera reacció policial va ser just la contrària, impedir que irrompessin a la gespa, ja que creien estar davant un episodi més de hooliganisme, endèmic en aquells anys.

També es va demorar l'arribada de 44 ambulàncies. El tracte als familiars de les víctimes al gimnàs de l'estadi, on es van fer les primeres identificacions, va ser d'una fredor inhumana. En tot moment, els seguidors morts van ser vistos com a sospitosos d'haver provocat la seva horrorosa agonia.

La tragèdia d'Hillsborough va provocar que el Govern de Thatcher tires endavant la Llei d'Espectadors del Futbol, ​​un èxit, ja que a la llarga va eradicar l'hooliganisme. També es van prohibir les graderies de peu i es van millorar els estadis. Avui un partit de la Premier és gairebé com una funció de teatre, pacífic i familiar. Però en els vuitanta el futbol anglès era la vergonya del món. Quatre anys abans de Hillsboroguh, seguidors del Liverpool havien participat en la tragèdia de Heysel de Brussel·les, una altra allau, amb 39 aficionats morts, gairebé tots seguidors del Juventus. També en 1985 van morir 56 espectadors en l'incendi del Valley Parade de Bradford.

Ajuda econòmica de Rafa Benítez

Entre els que van celebrar el veredicte d'ahir figura el tècnic espanyol Rafael Benítez, avui al Newcastle després del seu fracàs al Madrid, però que va dirigir el Liverpool entre 2004 i 2010. Quan va marxar d'Anfield, Benítez va donar 124.000 euros per a la causa de els familiars de les víctimes i en un ofici d'aniversari es va emocionar fins a plorar, vessant llàgrimes «Després de tants anys de lluita perquè es faci justícia estic molt content amb aquest veredicte», va valorar en un comunicat, on va elogiar «la lluita per la dignitat» dels éssers estimats dels morts.

L'afició del Liverpool mai ha oblidat als 96. La tragèdia va tenir una amarga ressaca per a molts dels atrapats en aquella caiguda massiva: 3 suïcidis, alcoholisme i drogues, tractaments psiquiàtrics, matrimonis trencats... Un monument els evoca per sempre amb tots els noms inscrits en una placa en els murs d'Anfield. Mai falten flors fresques. Al davant, un local de l'associació de víctimes es converteix en botiga de records en cada partit per recaptar fons per a la causa legal.

El jurat ha conclòs que la policia es va equivocar en obrir les portes d'evacuació de l'estadi i convertir-les en passos francs per entrar. El recinte presentava defectes de construcció i errors en els seus certificats de seguretat, que van contribuir al desastre. La policia es va demorar més del compte en donar la veu d'alarma davant el que estava passant i la resposta d'emergència consegüent va arribar molt tard. També van fallar les directives dels clubs, en no retardar el començament del partit quan els seguidors del Liverpool s'amuntegaven encara fora per entrar després del xiulet inicial.



Liverpool i Notthingham Forest van disputar la semifinal de Copa d'Anglaterra (FA) a la pista neutral de Sheffield, al centre del Nord d'Anglaterra. Tot es va fer tan malament que sent els 24.256 seguidors reds bastants més que els del Forest, se'ls va atorgar una porció menor de la graderia. Margaret Aspinall, que va perdre allí al seu fill de 18 anys i que des de llavors no ha parat de buscar justícia, es mostrava per fi satisfeta al sortir del jutjat de Warrington després de dues dècades llargues de batalla: «Hem canviat la història. Aquest és el llegat que els vam deixar als 96». ABC.ES