BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ
BLOC D'ACTUALITAT
Home » » UTOPIA PER REALISTES

UTOPIA PER REALISTES

- Francesc Puigcarbó - diumenge, 26 de març de 2017 - 26.3.17


Rutger Bregman proposa a Utopia per realistes (Empúries, Barcelona, 2017) una «revolució pas a pas» basada en una renda bàsica universal, la setmana laboral de 15 hores i la supressió de fronteres. I, sentencia jocós, «a Espanya, on hi va haver una dictadura 40 anys, ¿em diran que les coses no poden canviar?»
Bregman, creu que ha arribat el moment de donar-li l’estocada final a la pobresa, que ha tendit a la baixa en els últims anys a nivell global, i de deixar de tenir «el pitjor de l’esquerra i el pitjor de la dreta». No s’ha d’oblidar que va ser el republicà Richard Nixon a finals dels 60 el que va mirar d’introduir una renda bàsica als EUA i la van tombar els demòcrates al Senat per considerar-la insuficient.

I el cert, proclama Bregman, és que «és més barat erradicar la pobresa que combatre’n els símptomes». Als EUA, la pobresa infantil, afegeix, té un cost de 500.000 milions de dòlars cada any, mentre que fixar una renda bàsica universal suposaria 175.000 milions. I és que mantenir la pobresa té enormes costos, tant en matèria de sanitat, seguretat per una delinqüència més elevada. És necessari, afegeix Bregman, veure aquestes polítiques com «una inversió a llarg termini que es finança a si mateixa», no com es fa habitualment, que és veure-les com una despesa. Una altra via d’evitar la pobresa és suprimir fronteres. «La immigració és l’eina més poderosa contra la pobresa global», com ha mostrat la història amb els grans països que han sigut «més tolerants i oberts que els seus competidors», explica ­Bregman.

I sobre la renda bàsica, que guanya adeptes, és Joaquin Estefania a a Abuelo, ¿cómo habéis consentido esto?qui recela que el seu principal defensor actual sigui l’elitista Fòrum de Davos. «El més significatiu és que no es parla del que pot suposar. Els sindicats desconfien que no sigui a més de... sinó per desmantellar l’estat del benestar». Desconfiança que aporten els cabells blancs i l’experiència. Simplement una mica d’escepticisme davant la utopia. Agustí Sala a elperiodico.cat.
SHARE

- Francesc Puigcarbó

11 Comentaris :

 1. Els del Foro de Davos son dignes de tota malfiança. Si em donen cuatre, vol dir que ells guanyaran curanta.

  Salutacions.

  ResponElimina
  Respostes
  1. NO DEIXA DE SER UNA BANDA ORGANITZADA....

   Elimina
 2. El principal problema para la renta generalizada y es por lo que no se da, es que la riqueza, los miles de billones de euros y dolares que hay en cuentas bancarias NO EXISTEN, y si empezamos a repartirlos nos daremos cuenta que vivimos en una mentira y la crisis global que generaría eso nos volvería a la Edad Media. Seria el crack absoluto, por eso nunca se hara, mientras la economía no sea más realista y cambiar a una economía más realista nos llevara decadas...pero alguna vez hay que empezar...

  ResponElimina
  Respostes
  1. BREGMAN HABLA DE LA UTOPÍA, en el fondo es lo de dar pescado o enseñar a pescar, tan viejo y tan nuevo a la vez.

   Elimina
 3. QUINA RAO TENS TEMUJIN...

  ResponElimina
 4. Setmana laboral de quinze hores? i un altre qüestió..qui pot viure amb una renda bàsica? que jo sapiga cap utòpic ni cap realista un per inconformista i l'altre perque toca de peus de terra. La pobresa al món amb el que hi hà fora del tercer món no existiria, la pregunta sabent això és perquè existeix?

  ResponElimina
  Respostes
  1. depén del que s'entengui per renda bàsica, que no és igual a cada país, pero de fet ja estem una mica en això amb els salaris que s'estan cobrant avui en dia, aquest és el problema, que fa uns anys un mileurista era un desgraciat i ara molts voldrien guanyar mil euros al més.

   Elimina
 5. Doncs algo no dec estar fent bé, perquè el dia dos de cada mes els mil euros ja han volat amb el lloguer la llum L,aigua la calefacció i el telèfon i una part que deixo abanda per pagar L,Ibi i les escombraries.. Dia dos, Puigcarbó, i encara tinc vint i vuit dies per endavant... La gent no pot viure amb mil euros al mes, ho deuen fer però en precarietat o llogant habitacions o fent senzillament miracles. No crec que estigui fora de la mitja jo, i es necessita pràcticament el doble per viure sense gaires luxes. Per mi tenir calefacció no és un luxe es una necessitat com tenir sostre i poder menjar estic parlant de coses bàsiques no anomeno extres, fes números i em dius que es una renda bàsica per tu..

  ResponElimina
  Respostes
  1. això depén, de quan paguis de lloguer i de si tens o no parella, si sou dos són dos sous, jo ho deia perquè hi ha molta gent que no arriba ni de conya als mil euros, o sioa que encara ho tenen pitjor que tu.
   Un fenda básica haurien de ser mil euros mínim, més tampoc pot ser, el problema és que hauria danar acompanyada aquesta mesura d'uns lloguers raonables de 300,400 euros màxim...

   Elimina
 6. Si, els lloguers son massa cars per la renda bàsica.. Jo estic ben pagada hi ha gent que està pitjor, però hi penso, penso com s,ho fan si tot està tan car..

  ResponElimina
 7. sort n'hi dels pares que donem,(donem) un cop de ma als fills quan fa falta, és una cadena de favors molt extensa que metre es pugui mantenir fa més o menys sostenible la situació difícil de moltes parelles, o gent independitzada.
  Abans, les coses essencials per menjar, com patates, ous, bacallà, verdures, pollastre, verdura..., eren molt barates i el lloguer tambè, ara no hi ha res barat, tot costa molts diners, aquest és el principal problema al que hi ha ajudat la conversió a l'euro.

  ResponElimina