De la mateixa manera que el rufián no és Rufián sinó el xulesc de Alfonso que deambula la seva xuleria peer Cantabria, de Alfonso, alies 'el mamporrero', hi ha gent honesta, responsable i seriosa, d'acord, poc sovintegen, peró la història que ve a continuació és un exemple d'honestedad i compromís personal amb la decencia personal, lluny de grans paraules i aldarulls innecessàris tan comuns al món de la política. Josu no és només un bomber, és un home, un home com cal, compromés, dels que n'hi ha molt pocs....

13 de febrer de 2017. Josu, cap de bombers del Servei d'Extinció d'Incendis de la Diputació de Biscaia, s'acosta juntament amb altres dos companys al Port de Bilbao per custodiar i supervisar un carregament de material perillós. El protocol exigeix ​​que almenys un equip format per tres bombers (un d'ells un cap) supervisi aquest tipus de procediments. Fins aquí tot normal. El que ve a continuació és el que se surt de l'habitual. El cap (amb nom fictici Josu a partir d'ara) pregunta pel tipus de material perillós que transporten els contenidors que es van a carregar. La resposta: bombes amb destinació a l'Aràbia Saudita. Immediatament li van assaltar les imatges del que està passant en els voltants d'aquest país, amb bombardejos i atacs a països en el seu radi d'influència, com Síria o el Iemen. "Quan vaig escoltar que hi havia bombes al contenidor i me les vaig imaginar dins d'ell, s'em va encongir el cor. Em van venir al cap els continus bombardejos a escoles i hospitals", explica Josu a eldiarionorte.es.

Llavors, va trucar als seus superiors, va comentar que per una qüestió d'objecció de consciència no podia realitzar el treball de supervisió i va demanar ser rellevat. Al voltant de deu minuts després va arribar un altre terme. "No podia participar en aquest treball. Ja sé que és legal i no està prohibit, però la meva consciència m'ho impedia". Ara, Josu s'enfronta a una suspensió d'ocupació i sou. "Van passar els dies i jo creia que tot estava oblidat, però m'han obert un expedient del qual encara no tinc coneixement oficial. Segons la Llei de Funció Pública em podrien sancionar amb entre dos i quatre anys de suspensió de feina i sou perquè en l'expedient han qualificat la falta de molt greu ".

Ho tornaria a fer si es donés de nou la circumstància? "En cap moment vaig pensar que podia tenir una repercussió com la que ha tingut. El cas és que tinc família, amb dos fills petits. La meva situació econòmica no em permet quedar-me sense sou. Si es tracta d'una qüestió de consciència i m'agafa sense família per descomptat tornaria a actuar igual, però tinc dos fills i ... .. "

La secció sindical de CNT a la Diputació Foral de Biscaia ha denunciat l'obertura d'expedient al bomber ja que, "ha fet el que correspon tant ètica com professionalment". Per la seva banda, EH Bildu i Podem a la Diputació han exigit que no el sancionin, que l'objecció de consciència no és punible. l'assumpte, així com l'enviament pròpiament dit de les armes, es debatrà a Biscaia, però arribarà al Congrés i al Senat.

Cal no oblidar que España, la gran España democràtica i constitucional, la nació més antiga del món, (més encara, si ja hi era abans que el dinosaure despertés), és el tercer exportador mundial de mort, o sia d'armes.
Segons CNT, "la Diputació Foral de Biscaia, com a part integrant del Consell d'Administració del Port de Bilbao, ha de vetllar pel compliment de la resolució del Parlament Europeu, 2016/2515 (RSP)", resolució que tracta la situació humanitària al Iemen . "Aquesta resolució insta la UE a l'embargament d'armes a l'Aràbia Saudita".