ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

DON'T BE A SUCKER


Una pel·lícula de propaganda antifeixista distribuïda després de la Segona Guerra Mundial s'ha propagat a les xarxes en els dies posteriors a la manifestació racista de Charlottesville que va concloure amb una persona morta i 20 ferides.
No siguis estúpid va ser difosa en 1947 pel Departament de Guerra dels EUA. La pel·lícula de 17 minuts mostra a un home lamentant que els afroamericans i els "estrangers" estiguin quedant-se amb els llocs de treball, abans de deixar patent els paral·lelismes entre el nacionalisme blanc i l'ascens al poder del partit nazi a Alemanya.

Un extracte del film va ser compartit per moltes persones a Twitter el diumenge, expliquen a el diario.es, el que va fer que la gent relacionés l'escena amb l'actual clima polític dels EUA. Michael Oman-Reagan, de la Universitat Memorial, del Canadà, va ser un dels primers que va compartir No siguis estúpid. "El vídeo antifeixista de 1947 fet pels militars dels EUA que ensenya als ciutadans a evitar ser enganyats per gent com Trump és rellevant de nou", va escriure en un tuit retuitejat més de 150.000 vegades.

És fàcil comprovar per què No siguis estúpid va tenir tal impacte. L'escena s'inicia amb un home dalt d'una caixa que es presenta com un "americà americà" i que es llança contra la gent "que es queda amb les ocupacions que em pertanyen" davant d'una audiència que sembla recolzar les seves paraules.

"He sentit aquestes coses abans, però mai esperava escoltar-les en Amèrica", diu un home amb accent europeu. Està al costat d'un home amb barret gris que sembla rebre bé el missatge que escolta, fins que l'orador diu que els EUA també ha de desfer-se dels maçons.

"Què hi ha de dolent amb els maçons? Jo sóc maçó. Ei, aquest tipus està parlant de mi", diu l'home del barret.

"I això ho canvia tot, no?", Respon l'home de l'accent europeu. Explica que va créixer a Hongria abans de convertir-se en professor d'universitat a Berlín. A Alemanya, diu, "vaig escoltar les mateixes paraules que estem escoltant avui".

"Però llavors vaig ser un idiota. Vaig pensar que els nazis estaven bojos, que eren uns fanàtics estúpids. Però desgraciadament no va ser així", continua. "Mira, ells sabien que no eren prou forts per conquerir un país unit. Per això, van dividir als alemanys en grups més petits. Van utilitzar els prejudicis com a arma per paralitzar a una nació".

Publica un comentari a l'entrada

7 Comentaris

  1. No aprenem, i anem repetint els errors sense ser capaçps d'esmenar-los.

    ResponElimina
  2. Los pies negros eran los franceses (muchos de origen menorquin -Albert Camus- y alicantino) que vivían en Argelia y que tuvieron que marchar cuando la independència del país

    ResponElimina
    Respostes
    1. Camus té una novel·la preciosa: El primer home, una autobiografia dels seus orígens algerians.

      Elimina
  3. Aquesta que expliques, Francesc, és una història que ens hauria d‘avergonyir a tots. I que malauradament es va repetint al llarg del temps.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Perque no aprenem dels nostres errors, per aixó som incapaços d'evolucionar, sino a sant de que els filòsofs de més de dos mil anys serien tan vigents, quan haurien d'estar ja superats i desfasats.

      Elimina
    2. Aprendre dels errors, rectificar, millorar, anar creant un món millor per a tothom no implica, necessàriament, que els filòsofs antics estiguessin desfassats. L‘evolució moral i ètica no és el mateix que la ciència.

      Elimina
    3. Si, pero en el fons haurien d'haver quedat desfasats, voldria dir que moral i éticament també hauriem evolucionat, pero com no ha estat així, per això són tant vigents.

      Elimina