L'Ajuntament de Sabadell per boca d'ERC desmenteix aquesta informació de el periódico. Ho fa a twitter
Ho expliquen a el periódico: un informe demana canviar de nom la plaça Antonio Machado de Sabadell per "anticatalanista", el text, encarregat per l'ajuntament, també proposa modificar els carrers dedicats a Goya, Góngora o Quevedo per ser exemples del "model pseudocultural franquista"
Ho expliquen a el periódico: un informe demana canviar de nom la plaça Antonio Machado de Sabadell per "anticatalanista", el text, encarregat per l'ajuntament, també proposa modificar els carrers dedicats a Goya, Góngora o Quevedo per ser exemples del "model pseudocultural franquista"
L'aplicació de la llei de memòria històrica a la llista de carrers dels municipis espanyols està donant lloc a nombroses polèmiques, com la que s'ha donat a Madrid amb la paralització del canvi de nom del carrer Millán Astray per decisió judicial. L'últim episodi té lloc a Sabadell i, si s'aplica un informe encarregat per l'ajuntament, segur que portarà cua.
Segons va avançar el digital 'iSabadell.cat' i detalla aquest dimarts 'El Mundo', el document elaborat per l'historiador Josep Abad proposa modificar el nom de la plaça dedicada al poeta Antonio Machado, ja que considera que "sota l'aurèola republicana i progressista amb què s'ha revestit la seva figura hi ha una trajectòria espanyolista i anticatalanista". Al mateix sac que l'autor de 'Campos de Castilla' -que va morir el 1939 a Cotlliure (Catalunya Nord) poc després d'exiliar-se fugint de les tropes franquistes-, Abad també hi col·loca Francisco de Quevedo, ja que els considera "hostils a la llengua, la cultura i la nació catalanes".
Altres noms que l'informe es planteja si haurien de continuar al nomenclàtor són els de Francisco de Goya, Calderón de la Barca, Garcilaso de la Vega, Luis de Góngora, José de Espronceda, Ramón de Campoamor, Gustavo Adolfo Bécquer, Leandro Fernández de Moratín, Tirso de Molina o Mariano José Larra, perquè són exemples paradigmàtics del "model pseudocultural franquista" que, segons l'historiador, s'hauria de corregir.
"Avui dia, els referents culturals són mundials i no estan restringits a Castella -en detriment dels referents culturals propis- com en dictatorials temps passats, o almenys no hi haurien d'estar", afegeix Abad en el seu text, alhora que insta a adequar el nom dels carrers de la ciutat "a la realitat sabadellenca, catalana i mundial" per "desfer-se de les últimes rèmores d'un nomenclàtor que era una eina de propaganda franquista i castellanista espanyolista (tant a nivell de personatges com a nivell històric, geogràfic i cultural)".
Seguint aquest raonament, l'historiador també suggereix renovar els noms dels carrers dedicats a Agustina de Aragón, Bailèn, Dos de Maig, Numància, Covadonga, Franciso Pizarro, Rif, Tetuan, i fins i tot a Dolores Ibárruri 'la Pasionaria' o a Rafael de Riego, el creador de l'himne de la República.
El consistori, governat per Unitat pel Canvi, ERC, Crida per Sabadell i Guanyem, va encarregar l'informe, però, segons explica a 'El Mundo' la regidora de Cultura, Montserrat Chacon (ERC), el van sol·licitar per "disposar d'una fotografia amb què començar a treballar". "És una eina més, una proposta, no significa que el que l'informe digui és el que hàgim de fer", afegeix Chacon.
Ara, el document ha estat enviat a les entitats de la ciutat perquè decideixin si hi volen incloure alguna modificació i, posteriorment, haurà de ser avalat pel govern local. Més que govern és desgovern o despropòsit, quan és vol ser escrupulosa o políticament correcte passen aquestes coses. Llevat dels franquistes cent per cent, la resta de noms de carrers s'haurien de deixar tal qual es varen posar al seu dia, amb les llums i ombres dels personatges dels mateixos. En el cas de Machado, que segurament el debía posar algun ajuntament postfranquista, es debia -suposo- a la seva tasca com a poeta, no per la seva posició personal sobre Catalunya, bastanta lògica i raonable pel seu temps i entorn, per cert...., a veure si després d'haver escrit aixó: “Castilla miserable, ayer dominadora,
envuelta en sus andrajos desprecia cuanto ignora.”, es quedarà el poeta sense cap carrer en tot el país.
Creo que el cronista se confunde con Manuel, su hermano. O confundirá la obra personal del uno y del otro.
ResponEliminaPero bien claro está lo que apostrofas. Nadie se atrevió a decir tanto en tan pocas líneas.
Creo que debe de haber algún error en Josep Abad.
Salut
Coño ¡¡¡ si que van fuertes los de SBLL, también quieren borrar a Dolores Ibárruri ", La Pasionaria.
ResponElimina¿Porqué no borran las cientos de pintadas de las puertas de las casas; los chiclets del suelo; las meadas de los perros ...?
Mira que hay cosas para borrar..
Se me da de que no han confundido a don Antonio con don Manuel...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponElimina¿Josep Abad es historiador o histeriador?
ResponEliminaBien viene recordar a Quevedo que dijo: “para ver cuan poco caso hacen los dioses de las monarquías de la tierra, basta con ver a quién se las dan” y que seguramente dedicaria algo parecido a esto al "histeriador"
Yo, por mí, no pongo duda
en que las coplas pasadas,
según están de cagadas,
las hicisteis con ayuda.
Más valdrá que tengáis muda
la lengua en las suciedades;
dejad las ventosidades:
mirad que sois en tal caso
albañal por do el Parnaso
purga sus bascosidades.
En esta España amada,
maltratan la creación
y crecen como alimañas
los que, cual Torquemada
toda produccion
destruyen con saña..
Este último ataque a la lengua es mio y se lo dedico con toda modestia al "histeriador"
De todos modos de idiotas hay en ambos bandos, fíjate en los de la fundación Francisco Franco o Marhuenda o Inda.
EliminaNO LO SÉ, pero dudo que Quevedo o Góngora fueran franquistas... Investigaré quien es este Josep Abad.
ResponEliminaEl Ayuntamiento ya ha dicho que sólo era un estudio y que no pesaban hacerle mucho caso, de todos modos se ha distorsionado mucho la noticia, y los del ayto tampoco són idiotas hasta este punto.
Efectivament, Machado té escrits en contra del tema català, cosa que s'ha silenciat sovint ja que aquí tenim una estranya devoció per aquest senyor, no són del germà ni res d'això, també pensava així Alberti,per exemple, i avui en tenim uns quants, d'intel·lectuals que pensen així, fa un temps vaig tenir una discussió amb un mestre que m'ho negava, comparant Machado amb escriptors iguals. Dit això, deixem les coses com estan que prendrem mal, si miressim prim no quedaria un nom de carrer immaculat enlloc, és clar que jo treuria els noms de personatges dels carrers, el mateix pel que fa als monuments, posem noms de floretes i muntanyetes i ja està.
ResponEliminaGóngora i Quevedo i tants altres s'han de situar en el seu moment històric i el seu context i no treure'ls d'allà, però aquest és un esport molt habitual en opinar sobre la història peninsular,per desgràcia.
ResponEliminaNomès era un estudi que l'Ajuntament ja havia desestimat abans de tot aquest sarau interessat, com tot el que està passant últimament.
Elimina