La família Martínez, de Rubí, va perdre el fill de 3 anys i el tiet avi a la Rambla de Barcelona en l'atemptat terrorista del 17A. Un any després, encara no han aconseguit que se'ls reconegui la seva condició de víctimes. El pare del Xavi reconeix que tots aquests mesos s'han sentit molt sols i que encara avui se n'hi senten.
El pare del Xavier reconeix que quan va enterrar el seu fill va pensar que no l'havia pogut protegir. "T'han assassinat el fill i no serveix per a res. I no només el meu fill, sinó la gent que va morir." Per això, el missatge que vol adreçar a tothom és que cal despertar consciències.
"Quan et passa això, et passen tots els sentiments pel cap. Començant pel dolent i acabant pel bo, i tots mesclats. Però jo tinc més fills i família. Què puc fer perquè això no continuï passant? Algú ha de fer alguna cosa per honorar el record de les víctimes. Què es pot fer? Preparar-nos millor, i que serveixi d'alguna cosa, i alguna cosa bonica m'agradaria, esclar."

I es fa una pregunta terrible en aquesta reflexió a la que no hi sé trobar resposta: Un fill que perd els pares, és un orfe; un home que perd la dona, és un vidu; però un pare que perd un fill, que és, com s'en diu?... Llegeixo que es podria dir 'deshijado', però no m'agrada, potser per que el dolor de perdre a un fill és tan punyent que ni tan sols existeix una paraula per descriure-ho...

He trobar dues expressions en hebreu:
"Hore shakul" (הורה שכול) que fa al pare -o mare- que ha perdut un fill. La seva traducció hauria de fer-se mitjançant una circunlocució. De fet, en el diccionari hebreu-català es defineix la paraula com "pare de fill mort".

"ותהינה נשיהם שכלות ואלמנות" - La traducció de la frase anterior seria més o menys així: "que les seves dones es quedin sense fills i vídues". (Sense fills, a falta d'un equivalent per l'adjectiu "shakulot" -el femení plural de "shakul"). O també es podria dir podria dir: Orfe de fill, o potser seria millor no dir res, perquè res pot descriure el que significa per a un pare la mort d'un fill. Només ell, el pare de Xavi ho sap.