Traïdor!,crida la dreta espanyola, excitada. Covard!, exclama l'independentisme, amb els nervis a flor de pell. Pedro Sánchez ha aconseguit enervar als dos pols més oposats de la nova dramatúrgia hispànica. ¡Vendepatrias!, li diuen les dretes, per haver obligat a l'Advocacia de l'Estat a rebaixar l'acusació de rebel·lió. Farsant!, esperàvem més de tu, li retreu el sobiranisme sentimental, indignat pels vint anys de presó que li podrien caure a Oriol Junqueras, petició fiscal que consagra al president d'Esquerra Republicana com a indiscutible referent de l'independentisme. Foc creuat sobre un Govern que rep hòsties de tot arreu, en allò de: faces el que faces, segur que la cagues.
"No és un gest; és un menyspreu absolut als demòcrates "diu l'impresentable Quim Torra. "És indecent que el Govern humiliï a Espanya forçant a l'Advocacia de l'Estat a desmarcar-se de la Fiscalia" vomita Don Pablo Casado. "Pedro Sánchez utilitza el poder executiu per beneficiar els colpistes bolivarians" exclama el miserable d'Albert Rivera. Els dos pols estaven ahir molt excitats, massa excitats, uns perquè els toca i altres per les eleccions andaluses.
El Govern sabia que els independentistes esperaven un segon gest: la retirada del delicte de malversació, en base a les reiterades afirmacions de l'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro, sobre l'exhaustiu control de les despeses de la Generalitat per part dels serveis tècnics del seu departament  Si Montoro jurava  i perjurava que la Generalitat no es va poder gastar ni un euro en partides il·legals -fins cinc informes del Ministeri d'Hisenda van descartar que s'haguessin utilitzat cabals públics en la convocatòria de l'1 d'Octubre-, l'acusació de malversació podia haver estat revisada en les conclusions de l'Advocacia de l'Estat, amb el consegüent impacte en les deliberacions del judici que començarà al gener. Això és el que li demanaven alguns interlocutors independentistes al Govern.
A tot això VOX el grupuscle que aviat deixarà de ser-ho (i sinó al temps) demana 74 anys de presó per als exconsellers i 62 per als 'Jordis' per rebel·lió "per motius racistes contra els espanyols". El partit ultradretà fa servir textos de Jordi Pujol i Albert Boadella per assegurar que el 'Procés' va tenir com a base la "discriminació de tot el referent als ciutadans espanyols", informen al diario.es.
I aquí estem els altres, o sia nosaltres, deixats de la mà de Déu i dels homes, els que ni som independentistes però tampoc ens sentim molt espanyols, potser perquè som catalans, coses d'on neix un, i que rebem hòsties de tot arreu, sense miraments ni ningú que ens defensi. Només ens queda el refugi de la Vita Beata que ens recomanava Jaime Gil de Biedma:

  DE VITA BEATA
En un viejo país ineficiente,
algo así como España entre dos guerras
civiles, en un pueblo junto al mar,
poseer una casa y poca hacienda
y memoria ninguna. No leer,
no sufrir, no escribir, no pagar cuentas,
y vivir como un noble arruinado
entre las ruinas de mi inteligencia.

o, en un sentit més tràgic recordar Alksndr Blök: 

Dempeus sota la bròfega tempesta, país fatal, país aimat.